Veri sorumlusu sıfatıyla tarafımızca toplanan, saklanan ve işlenen kişisel verileriniz için KVKK'nın Veri Sorumlusunun Aydınlatma Yükümlüğü başlıklı 10.maddesi uyarınca faaliyette bulunmaktayız.
Merhaba değerli ziyaretçilerimiz, Bu yazımızda joomla nedir, nasıl kurulur gibi sorularınızın cevabını bulabileceksiniz.
Joomla Nedir?
Joomla bir içerik yönetim sistemi (content management system)dir. Yani birden çok ve farklı içeriği tek bir yerden yönetmenize olanak sağlayan hazır bir web sitesi şablonudur diyebiliriz. İnternette birçok içerik yönetim sistemi(iys) bulunmaktadır. Joomla bunlardan sadece bir tanesi! Joomla, içerik yönetim sistemlerinin en iyilerinden biridir. Joomla'nın yönetim paneliyle, içeriklerinizi kolayca oluşturabilir ve yönetebilirsiniz. Bileşen, modül ve mambotlarla, istediğiniz şekli alacak, esnek bir yapıya sahiptir. Hostinginizin kontrol paneline giriş yaparak Joomla'nın kurulabilmesi için gerekli olan bir MySQL kullanıcısı ve bu kullanıcıya tanımlanmış MySQL veritabanı oluşturun. Joomla sitesine (https://www.joomla.org) girip joomla exe dosyasını indiriyoruz. İndirdiğimiz joomla sürümünü rardan çıkarıyoruz. Daha sonra dosyalarımızı yükleyeceğimiz filezillayı açıyoruz. Dosyaları yüklemek için başka program da kullanabilirsiniz. Bizim tercihimiz filezilla.
Açılan klasörlerimiz içerisinde public_html klasörünü açıp içindekileri siliyoruz. Rardan çıkardığımız joomla dosyalarını public_html klasörü içerisine sürükle bırak yapıyoruz.
Dosyalar yüklendikten sonra tarayıcıda sitemizi açıyoruz. Karşımıza aşağıdaki gibi joomla kurulum ekranı geliyor. Gelen ekranda doldurulacak alanları kendi web sitemizin bilgilerine göre dolduruyoruz. Burada oluşturacağımız yönetici adı ve şifresini daha sonra giriş yapabilmek için dilerseniz not edin.
Site bilgilerimizi yapılandırdıktan sonra ilerle dediğimizde bağlantı yapacağımız veritabanı bilgilerimizi dolduracağımız ekran karşımıza çıkıyor. Kullanacağımız veritabanını ve kullanıcıyı hosting yönetim panelimizden oluşturuyoruz.
Hosting yönetim panelimizden oluşturduğumuz ve sitemizin bağlanacağı veritabanı ve kullanıcı bilgilerini girip ilerliyoruz. İlerlediğimizde son bir gözden geçirme ve sunucu uyumluluk kontrolü ekranı aşağıdaki gibi gelmektedir. Gelen ekranda “ Örnek veriyi kur” diyerek örnek bir şablon kurabiliriz.
Uyumluluk sorunu olmadığı taktirde “Kurulum” deyip ilerleyerek kurulumu başlatıyoruz. Kurulum tamamlandığına dair aşağıdaki ekranla karşılaşıyoruz.
Bu ekranda görüldüğü gibi “Ek adımlar: Dilleri kur” diyerek ek dil paketleri kurabiliriz.Burada dikkat etmemiz gereken güvenlik nedeniye kurulum dosyalarının kaldırılmasıdır. Zaten bu dosyaları kaldırmadan siteyi görüntüle ya da yönetici alanına git dediğimizde gitmeyecek bu dosyanın kaldırılması gerektiği uyarısını verecektir.
Kurulum klasörünü kaldır dediğimizde bu klasörün başarıyla kaldırıldığı yazısı çıkacaktır. Şimdi sitemizi görüntüleyebiliriz.
Yönetici alanından giriş yaparak sitemizi tasarlayıp ürünlerimizi, yazılarımızı yayınlamaya başlayabiliriz. Yönetim paneline girmek için Joomla’yı kurarken tanımladığımız kullanıcı adı ve parola gereklidir.
Kulanıcı adımızı ve parolamızı girdikten sonra sitemizi yönetebiliriz.
Joomla kurabilmek için Performanslı Hosting hizmetlerimizden yararlanabilirsiniz.
Joomla Nedir, Joomla Kurulumu Nasıl Yapılır, joomla