Belge Gerektirmez
başlayan fiyatlarla
başlayan fiyatlarla
başlayan fiyatlarla
Sonradan pişman olmamak için
Sanal Sunucu Nedir?
Virtual Server olarak da bilinen sanal sunucu teknolojisi kısaca, bir fiziksel sunucu üzerinde belli başlı yazılımlar ile birbirinden bağımsız olarak birden fazla işletim sisteminin bulundurulmasıdır. Tek bir fiziksel sunucu içinde bulunan sanal sunucular ile fiziksel sunucularda yapılan işlemlerin tamamı yapılabilmektedir.
Aslında, sanal sunucuların özel bir sunucu gibi çalıştığını söyleyebiliriz. Her sanal sunucu, ayrı bir işletim sistemi yanı sıra yazılım yüklenerek çalıştırılabilir. Sanal sunucularda yer alan her bir web sitesi ise, farklı IP adreslerine, e-posta yönetimine ya da işletim sistemlerine sahip olur. Güvenlik sistemleri, şifre ve verileri özel bir sunucu ortamındaymış gibi korunur. Sanal sunucular özellikle web barındırma maliyetlerini azaltmak için çok yararlı bir çözümdür.
Sanal sunucuların VPS (Virtual Private Server) ve VDS (Virtual Dedicated Server) olmak üzere iki türü bulunmaktadır.
VPS (Virtual Private Server): Bir sanal sunucu türü olan VPS, paylaşımlı hostingten daha iyi performans ve esneklik, VDS’den daha düşük fiyat sunar. VPS üzerindeki web sitelerinin her birisi, kendine ayrılan kaynaklardan daha fazlasına ihtiyaç duyduğunda; diğer kullanıcıların tüketmediği kaynaklardan yararlanabilir.
VPS, en ucuz seçenek değildir, ancak ciddi bir yatırıma ihtiyaç duymadan, paylaşımlı hostingten daha iyi performans elde edebileceğiniz ve paranızın karşılığını alabileceğiniz bir hosting çözümüdür.
VDS (Virtual Dedicated Server) : Her bir kullanıcının yalnızca kendine atanan kaynakları kullandığı, diğer sitelerin kaynaklarından yararlanmadığı, paylaşımsız sunucu türüdür.VDS üzerindeki web siteleri birbirlerinin performanslarını etkilemez.
VDS’te barınan bir web sitesi, trafiğe bağlı olarak geç yüklenme sorunları yaşamaz.
VPS ve VDS arasındaki farklar :
- VPS’te kaynaklar yazılımsal olarak bölüştürülür ve eşit olarak dağıtılır. VDS’de ise kaynaklar donanımsal olarak ayrılmıştır ve bir sitenin kaynakları; sunucuda bulunan diğer siteler tarafından kullanılamaz.
- VDS; VPS’e göre daha pahalıdır.
- VPS ile kullanıcıların sunucu üzerinde sahip oldukları yetki, VDS’tekinden daha kısıtlıdır.
- VPS’in kaynakları, üzerinde barınan tüm web siteleri arasında ortak olarak kullanılır. VDS’in kaynakları her bir kullanıcıya belirli miktarda atanır ve diğer kullanıcılarla paylaşılmaz.
- VPS’te barınan web siteleri diğer sitelerin performansından etkilenebilir. VDS üzerindeki siteler, diğerlerinin performansından etkilenmez.
Sanal Sunucu Ne İşe Yarar?
Sanal sunucular genellikle küçük ve orta ölçekli firmalar tarafından, web sitesi barındırma ve yedekleme, radyo yayını sağlama ve tüm web yazılımlarını tutma amacı ile kullanılmaktadır. Bir sebeple ulaşımı engellenen ya da ulaşılamayan siteler eğer sanal sunucu kullanıyorsa, sanal sunucu üzerinde yedeklenen site bilgileri ile tekrar hizmet vermeye devam eder.
Sanal sunucuların en önemli özelliklerinden biri de sistem üzerinde kontrol yetkisinin %100 sizin elinizde olmasıdır. Kurulumu da oldukça kolay olduğundan, sanal sunucu sayesinde web sitenizde değişiklik ve geliştirme yapmak da kolaydır ve siteniz üzerindeki hakimiyetinizden hiçbir şey kaybetmezsiniz.
Sanal sunucular genellikle sürekli performans isteyen küçük iş yükleri için idealdir. İşletmeler sanal sunucuları genellikle;
- 10 taneye kadar internet sitesi barındırma
- Şirket ve müşteri dosyalarına saklama ve herhangi bir yerden anında erişme,
- İnternet sunucularını barındırma,
- E-posta sunucularını barındırma,
- Veritabanı ihtiyacını giderme,
- cPanel ya da Plesk barındırma,
- Müşteriler için bulut tabanlı servis geliştirme ve sunma,
- Uzaktan çalışan elemanlar için sanal iş istasyonları ulaştırma ve bunların yanı sıra daha birçok diğer şeyler için tercih eder.
- Sanal sunucu, dedicated sunucunun yapabileceği her şeyi yapar ancak daha düşük depolama alanı ve bant genişliği sunar. Bu noktada dedicated sunucuya ihtiyaç duymanlar için ideal seçenektir.
Sanal Sunucunun Yararları Nelerdir?
Sanal sunucu hem paylaşımlı hem de dedicated sunucunun avantajlarına sahiptir. Özellikleri sayesinde herkesin kendi bant genişliği ve depolama alanı bulunur ancak bunları sağlayan dedicated sunuculardan fiyat olarak daha ucuzdur. SSH ve root erişimi sayesinde sanal sunucu ortamı mükemmel bir şekilde optimize edilebilir. Özelleştirilebilir olması ile kullanıcılar istediği özelliği hatta işletim sistemi tercihini bile ihtiyaçlarına göre yapabilir. Sanal sunucuların ölçeklendirilmesi, kaynakların arttırılması ya da ihtiyaç olmadığı durumda azaltılması hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir. Sunucu kaynaklarının birbirinden izole olması da sunucuda saklanan verileri daha güvenli hale getirmektedir.
Sanala sunucuların avantajlarını sıralamak gerekirse :
- Birden fazla sunucu kullanmak yerine tek bir sunucu kullanılır. Bu da enerji tasarrufu yapılmasına olanak verir.
- Her bir kullanıcının kendi bant genişliği ve depolama alanı bulunur.
- Kolay yönetilebilirlik imkanı verir. Tek bir makine üzerinden sunucu ve bilgisayarlar kontrol edilebilir.
- İşletim ya da yazılım uyumsuzlukları ortaya çıkmaz. Farklı işletim sistemlerinde çalışan bilgisayarlar birbirlerini etkilenmeden çalışırlar.
- Hata ve güvenlik sorunlarından diğer makineler etkilenmez.
- Dedicated sunuculara göre sanal sunucular daha uygun bütçelidir.
- Daha fazla güvelik elde edilir.
- Test yapılması gibi süreçlerde, günlük iş akışlar bozulmadan işlemler yapılabilir.
- SSH ve root erişimi ile bu sunucular çok başarılı şekilde optimize edilebilir.
İSİMKAYIT ,kendine ait güçlü bir "Veri Merkezi" alt yapısına sahiptir. Güçlü alt yapısı, dünya standartlarında kaliteli ve profesyonel hizmetiyle kiraladığınız VDS sisteminden en yüksek verimi almanızı sağlamaktadır.
2005 yılından günümüze kadar Domain / Alanadı ve Veri Merkezi tarafında da Sunucu Barındırma, Sanal Sunucu ve Hosting hizmetlerinde bizi tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz. Sizlerin memnuniyeti bizim için çok önemlidir. Şimdi Profesyonel Web sitenizi %30 indirim ile hemen web tasarım teklifinizi alın.
1
Copyright © 2005 - 2021 | Tüm hakları saklıdır.
Fiyatlarımıza %20 KDV dahil değildir.