Alan Adı Kaydı Alan Adı Transferi Alan Adı Yenileme .TR Alan Adı Kaydı Whois Sorgulama Alan Adı Uzantıları
Bireysel Hosting Kurumsal Hosting Wordpress Hosting Multi Hosting
Türkiye VDS Sunucu Avrupa VDS Sunucu Özel Masaüstü Sunucu FOREX Sunucu
Türkiye Fiziksel Sunucu Avrupa Fiziksel Sunucu Yarı Fiziksel Sunucu Sunucu Barındırma Kirala Senin Olsun
Kurumsal E-posta IP Adresi Hizmeti Metro Ethernet Hizmeti Yedekleme Hizmeti
Veri sorumlusu sıfatıyla tarafımızca toplanan, saklanan ve işlenen kişisel verileriniz için KVKK'nın Veri Sorumlusunun Aydınlatma Yükümlüğü başlıklı 10.maddesi uyarınca faaliyette bulunmaktayız.
Detay Tamam

Drop Domain (Düşen Domain) Nedir?

Drop domain, düşen ve süresi biten domain anlamına gelmektedir. Alan adlarının kullanılması için geçerli olan sürenin dolması ile domain sağlayıcısı tarafından alan adı kullanılamaz hale gelir. Ve bu nedenden dolayı domain, dropped domain konumuna geçer. Bir domainin kullanım süresi, ilk alındığı günden itibaren 1 yıl süreyle geçerli olmak üzere domain kullanıcısına verilir. Domain için verilen o süre tamamlandığında yeniden sözleşme yapılana kadar domain, drop domain olarak kalır. Bazı insanlar, domain(alan adı) aldıktan sonra bir yıl sonunda onu yenilemeyi ihmal ederek ya da unutarak domainin(alan adı) düşmesine neden  olurlar.

Alan adının kullanılmaya devam edilebilmesi için, düzenli olarak geçerlilik süresi bittiği zaman onu yeniden kullanılabilir hale getirmek gerekir.

Alan Adı (Domain) Durum Süreçleri Nelerdir?

Active Status (Aktif) : Domain kayıtlıdır ve herhangi bir düşme aşamasına girmemiştir. Bu sürecin herhangi bir anında domain sahibi, domainin süresini normal fiyatlandırma üzerinden uzatabilir. Domain ile ilgili tüm yönetim işlemlerini gerçekleştirebilir

On-Hold Status (Beklemede) : Bu sürece girmiş domainlerin whois sorgusu sonucunda görüntülenebilen status ekranında "registrar-hold" ibaresi yer alır. Domainler, kayıt sürelerinin dolması ile birlikte ilk olarak on-hold durumuna geçer. İSİMKAYIT, on-hold durumuna geçmiş com / net / org uzantılı domainler için müşterilerine ilk 5 gün için ek yenileme süresi vermektedir. 5 günlük süreçte de uzatma işlemi yapılmaz ise bu süreci takip eden ilk 40 gün için ilgili uzantılarda yenileme ücreti cezaya girmektedir. On-hold durumu toplam da 45 gün sürmektedir. (On-hold statüsü tüm uzantıları kapsamaz.)

Redemption Period (Kurtarmak için son şans) : On-hold durumunun sona ermesi ile beraber domain sahibine, domaini uzatması için son şans tanımak adına ICANN tarafından oluşturulmuş periyottur. Bu dönemde domain sahibi, domaini uzatmak için “restore + renew” ücretlendirmesine tabidir. Bu maliyet, müşteriye 80 USD olarak yansıtılmaktadır. Bu periyot toplamda 30 gün sürmektedir.

Pending Delete (Silinmeyi bekliyor) : Redemption döneminden sonra başlayan 5 günlük periyottur. Bu dönemde domain sahibinin domaini geri alma hakkı yoktur. Süreç sonunda domain tamamen silinir ve yeni kayıt için uygun hale gelir.

Yukarıdaki süreçlerde de belirtildiği üzere bir domain, kaydı yenilenmediği takdirde 80 gün içerisinde yeniden kaydedilebilir konuma geçer.

Domain uzantısına göre boşa düşme süresi, yenileme ve restore ücretleri değişiklik göstermektedir. Süreçler hakkında daha detaylı bilgi almak için, http://www.icann.org adresini inceleyebilirsiniz.

İSİMKAYIT, domain sürenizin dolması ve yenileme işlemleri hususunda sisteme kayıtlı üyeliğinizde yer alan mail adresinize uyarı mesajları gönderildiği gibi, sizlere verilen kullanıcı adı ve şifre ile panelinizden süresi bitmek üzere olan domainlerinizi takip edebilmenize ve uzatma işlemi yapabilmenize olanak tanır.

Her ne koşulda olursa olsun süresi geçirilen domainlerle ilgili firmamız gerekli alt yapıyı oluşturduğundan, domain süresi uzatmama ya da kaçırma gibi hususlarda sorumluluk kabul etmemektedir.

Düşen Alan Adı'na (Drop Domain) Değer katan Özellikler Nelerdir?

Süresi dolmuş bir alan adı kendiliğinden, doğal olarak değerli değildir. Ancak, aşağıdaki durumlarda değerli olurlar:

Birden fazla uzantıda kayıtlı olma: Birçok farklı işletme veya kişi aynı alan adını .net, .org ve .biz gibi uzantılara kaydettirir. Bu durum alan adına talep olduğu anlamına gelir. Diğer uzantıların sahiplerinden biri, eşleşen alan adını farklı bir uzantıda satın almak isteyebilir.

Sözlük kelimeleri: Çoğu şirket bir anahtar kelime üzerinden bir alan adı aradığından, alan adı yatırımcıları da içinde sözlük sözcükleri olan alan adları arar. Ayrıca, ‘kripto’ gibi gündemde olan belirli anahtar kelimeler de yatırımcıların radarındadır.

Kısa çizgi: Kısa çizgiler genellikle değerli alan adlarında bulunmaz. Bu nedenle süresi dolmuş bir alan adı ararken, içinde kısa çizgi bulunan alan adlarını es geçmeniz gerekir.

Arama trafiği olan anahtar kelimeler: Arama terimleriyle eşleşen alan adları genellikle yüksek talep görür. Her alan adındaki anahtar kelimeler için Google arama hacmini çeşitli araçlar sayesinde görebilirsiniz.

Eski alan adı: Alan adının kendi başına yaşı, alan adını daha değerli kılmaz. Fakat en iyi alan adlarının çoğu baya eski tarihlerde kaydedilmiştir. Son bir veya iki yılda kaydedilmiş olanları işin içine dahil etmemek, çok sayıda düşük kaliteli alan adını ortadan kaldırır.

Kısa alan adı: İnsanlar daha kısa alan adları kullanmak ister. Birçok alan adı yatırımcısı, aramalarını alan adındaki kelime sayısı veya karakter sayısı bakımından çok uzun olmayan adlarla sınırlar.

Drop Domain (Düşen alan adı) Almanın Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir? 

Artık düşen alan adlarının çeşitli kategorilerini öğrendiğimize göre, düşen alan adlarını satın almanın avantaj ve dezavantajlarına birlikte göz atalım:

Drop domain kullanımı ve satın alınması kişilerin arama motorunda aratması sonucu daha üst sıralarda olmasına bunun doğrultusunda da sık tıklanma oranlarına sahip olmaya yaramaktadır. Sık tıklanma alan bir sitenin domainler satın almak ve bu sayede oradan yapılacak yönlendirmelerle trafik akışı kendine çekilebilir. Yeni bir alan adı almaktansa drop domain yani düşen alan adı kullanmak sitenin tıklanma oranı ve arama motorunda üst sırada yer almasını sağlayacak gelişimini hızlandıracaktır. Yeni bir alan adı almaya oranla daha bütçe dostu olan düşen alan adları marka adına isim elde etmek için oldukça avantajlı ve kolay bir isim yoludur.

Drop domain kullanımının dezavantajları ise avantajları kadar olmasa da belirgin olarak bilinmektedir. Kötü yönlendirilmiş sadece kazanç amacı doğrultusunda kullanılan drop domainler kötü kullanımlardan veya arama sonuçlarından men edilerek engelleniyor. Böylelikle kişilerin bilmeden aldıkları ya da kötü amaçlar için kullanılan drop domainler alındığında siteye yarar vermediği gibi sitenin gelişimini olumsuz olarak etkileyecektir. Bu gibi kötü drop domain tuzaklarından korunmak için yapılması gereken gerekli araştırmanın yapılması ayrıca veri ve istatistiklerin kontrol edilmesi gerekiyor. Kişilerin iyi drop domainler alması sitenin hızlı gelişimini ve büyümesini sağlarken kötü bir isme veya markaya sahip olan drop domainler kimi güvenlik sorunlarıyla eşleştirilebilecekleri gibi süresi geçmiş domainler de sahip olabilirler bu ise kullandığı sitenin değer kaybetmesine arama motoru sıralamasının düşmesi ve tıklanma oranının aşağılara düşmesine neden olacaktır. Bu tarz kötü drop domain sahibi olmamak için asıl yapılması gereken basit bir şekilde internet üzerinden araştırma yapmak ve detaylı bilgilere sahip olmakla gerçekleşir. Drop domain satışında olması gerekenden çok daha düşük fiyatlar görülmesi drop domain kötü kullanımına veya yasaklanmış olduğuna işaret edebilecek bir ipucu olarak karşımıza çıkmaktadır. Sitenin geçişi için kimi arşiv siteleri kullanmak ve içeriği hakkında bilgi edinmek drop domain satsın almadan önce kullanıcılara tavsiye edilmektedir.

Drop Domain (Düşen Domain) Nasıl Alınır?

Süresi biten bir domain, 30 günlük “redemption”(Kurtarma Periyodu) sürecine girmektedir. Bu süreç içerisinde, alan adının süresi uzatılabilir ancak; bu işlem için geç yenileme bedeli ödenmesi gerekebilir. 30 günlük süreç dolduktan sonra, domain 5 günlük “pending delete period”(silinme periyodu) sürecine girer. Bu süreçte ise, alan adı üzerinde, herhangi bir işlem yapılamamaktadır. Backorder işlemi, bu noktada devreye girmektedir. 15 günlük süreç içerisinde, domain backorder yapan kişi, sürecin sona ermesinden sonra alan adının sahibi olabilir.

Bu süreler .com, .net ve .org uzantılı alan adları için geçerlidir. Firmalar Backorder hizmetini, genellikle .com, .net ve .org uzantıları için vermekte olduğundan, bu alan adı uzantılarının süreleri baz alınmıştır. 

- Backorder, süresi biten domainler, backorder hizmeti ile kurtarılabilmektedir. Backorder, süresi biten alan adlarının otomatik olarak takip edilmesi ve silinmesi durumunda kayıt edilmesini sağlar. Ön sipariş olarak da adlandırılan backorder hizmeti, silinmeyi bekleyen alan adlarının yeniden kayda müsait olacakları anı takip eder ve tüm diğer taleplerden önce, kayıt işlemini hızlandırır.

- Backorder hizmetini kullanmak için alan adı kayıt firmaları ile iletişimde olmanız önemlidir, isimkayit.com üzerinden, backorder işlemini kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

- Backorder siparişleri sadece silinme kuyruğundaki (Pending Delete Period)  alan adları için alınan özel bir sipariştir. Backorder siparişi alındıktan sonra, istek alan adı kayıt firmasına iletilir ve alan adının silinme tarihinde bu servis alan adını herkesten önce kayıt etmek için deneme yapar.

Backorder hizmetinde, isimkayit.com %93 oranında başarı sağlamaktadır.


  • Bu dökümanı 223 kullanıcı yararlı buldu.
Bu cevap yeterince yardımcı oldu mu?

Bunlar da yardımcı olabilir