Alan Adı Kaydı Alan Adı Transferi Alan Adı Yenileme .TR Alan Adı Kaydı Whois Sorgulama Alan Adı Uzantıları
Bireysel Hosting Kurumsal Hosting Wordpress Hosting Multi Hosting
Türkiye VDS Sunucu Avrupa VDS Sunucu Özel Masaüstü Sunucu FOREX Sunucu
Türkiye Fiziksel Sunucu Avrupa Fiziksel Sunucu Yarı Fiziksel Sunucu Sunucu Barındırma Kirala Senin Olsun
Kurumsal E-posta IP Adresi Hizmeti Metro Ethernet Hizmeti Yedekleme Hizmeti
Veri sorumlusu sıfatıyla tarafımızca toplanan, saklanan ve işlenen kişisel verileriniz için KVKK'nın Veri Sorumlusunun Aydınlatma Yükümlüğü başlıklı 10.maddesi uyarınca faaliyette bulunmaktayız.
Detay Tamam

‌Ping Nedir?

Ping, 1983 yılında Michael Muss tarafından icat edilen, bir veri paketinin farklı bir adrese dağıtımının sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilip, gerçekleştirilemeyeceğini doğrulamak için kullanılan sisteme verilen isimdir.

Ping; “Packet Internet -Network Groper” metninin kısaltılmış halidir. Ping kelimesini, “İnternet Paketi ya da Şebekeler Arası Yoklayıcı” şeklinde Türkçe’ye çevirebiliriz.

Ağın hızı, veri paketlerinin iki nokta arasında iletilme süresi olarak bilinir. Bu sürenin ölçülmesi için ‌ping komutu kullanılır. ‌ICMP protokolü kapsamında iki taraf arasında seyahat eden ‌Ping paketleri, anlık hız hakkında fikir verir. ‌Ping süresinin uzun olması ağ iletim hızının aynı oranda düşük olduğu anlamına gelir. ‌Ping sürelerine etki eden birden çok faktör olabilir. 

‌ICMP Protokolü ve ‌Ping Komutu

İngilizcede açılımı ‌”Internet ‌Control ‌Message ‌Protocol” olan ‌‌ICMP, internet kontrol mesaj protokolü anlamına gelir. İnternet ağının temelini oluşturan ve ‌TCP/‌IP protokol takımında çalışan ‌‌IP, uç noktalarda, sunucularda, istemcilerde veya ağ geçitlerinde oluşan hataları tespit edemez. ‌ICMP ise yaşam süresi dolan paketler, hata oluşumları, yol değişiklikleri gibi çoğu olumsuz konuda geri besleme yapar.

ICMP mesajları sayesinde ciddi bağlantı sorunlarını anında öğrenen ağ cihazları, olası veri kayıplarının veya yavaşlıkların önüne geçer. ‌Ping, ‌ICMP protokolü temelinde çalışan bir test komutudur. Ağ üzerinde iletim hattının kontrolü için kullanılan ‌ping paketleri, bilgisayar ağı üzerinde bulunan aktif cihazların ulaşılabilir olup olmadığının tespitinde de kullanılır.

‌Ping Nasıl Çalışır?

‌Ping komutu iki ‌IP adresi arasında çalıştırılır. Hedef ‌IP adresine ‌ping komutu verildiğinde karşı tarafa ‌ECHO_REQUEST istek paketi gönderilir. İstek kendisine ulaşan hedef ‌IP adresi, kaynak noktasına ‌ECHO_REPLY cevap paketini yollar. İstek mesajıyla cevap mesajı arasındaki süre gecikme süresi olarak bilinir. Gecikme süresi ne kadar uzunsa bilgisayar ağının hızı o kadar yavaş anlamına gelir.

‌Ping Düşürmek İçin Neler Yapılabilir?

‌Ping süresi uzun olan bir ağda birden fazla gönderme veya alma işlemi yapılıyor olabilir. Örneğin aynı ağda ‌online film izleyen bir kullanıcı diğer kullanıcının ‌ping süresini uzatır. Bant genişliğini dolduran canlı multimedya içerikler veya yoğun indirme işlemleri hassas uygulamaların iletişimini etkiler. ‌Ping süresi çok uzun olan kullanıcıların arka planda yapılan ağ işlemlerini kapatmaları gerekir.

İnternet ağında haberleşen noktaların birbirlerine olan fiziksel uzaklığı veri paketlerinin iletim süresini direkt olarak etkiler. Örneğin bir internet siteniz varsa, yayın yaptığınız hedef kitleniz hangi ülkede ise aynı ülkeden ‌hosting kiralaması yapabilirsiniz. Böylece kullanıcıların ‌web siteye ulaşma hızı daha yüksek olacaktır. Birden çok ülkeye hizmet veriliyorsa CDN yöntemleri alternatif olabilir.

İletim ağının fiziksel yapısı da gecikme sürelerinde önemli bir faktördür. Örneğin bakır alt yapıyla kullanılan bir bilgisayar ağında 100 metreden fazla uzaklıkta veri kayıpları veya yavaşlıklar oluşabilir. Fiber optik teknolojisi ışıkla iletim yaptığı için bu mesafe kilometrelerce uzayabilir. Örneğin bir güvenlik kamerası izleme sisteminde ‌IP kameraların toplandığı ‌switch cihazları fiber optik kabloyla merkeze getirilmelidir.

‌Wi-Fi gibi kablosuz ağlar ile ‌internete bağlanan bir kullanıcı yavaşlık hissettiği anda modemi destekliyorsa 2,4 ‌GHz frekansından 5 ‌GHz frekansına geçebilir. 5 ‌GHz bandı modem ile bilgisayar arasındaki iletişimin hızını artırır. Bu da yetmiyorsa kablolu ağ tercih edilebilir. Kablolu ağın kayıpları daha az olacağı için ‌ping sürelerinin kısalmasına yardım eder.

Ping Cevabının Gelmeme Nedenleri Nelerdir?

‌Ping testi yapılan ‌IP adresi bir ağ cihazına ait olur. ‌Ping cevabı alınamayan bir testte karşıdaki cihaz kapalı veya fiziksel ağ kopukluğu gerçekleşmiş olabilir. Ayrıca güvenlik önlemi için cihaz üzerinde ‌ICMP izinleri kapatılmış da olabilir. Ayrıca bunlara ek olarak bant genişliği tamamen dolu bir bilgisayar ağı üzerinde ‌ping testi yapmak da imkânsızdır.

 

 


  • ICMP protokolü, ping komutu, ping nasıl çalışır, ip adresi
  • Bu dökümanı 355 kullanıcı yararlı buldu.
Bu cevap yeterince yardımcı oldu mu?

Bunlar da yardımcı olabilir