Alan Adı Kaydı Alan Adı Transferi Alan Adı Yenileme .TR Alan Adı Kaydı Whois Sorgulama Alan Adı Uzantıları
Bireysel Hosting Kurumsal Hosting Wordpress Hosting Multi Hosting
Türkiye VDS Sunucu Avrupa VDS Sunucu Özel Masaüstü Sunucu FOREX Sunucu
Türkiye Fiziksel Sunucu Avrupa Fiziksel Sunucu Yarı Fiziksel Sunucu Sunucu Barındırma Kirala Senin Olsun
Kurumsal E-posta IP Adresi Hizmeti Metro Ethernet Hizmeti Yedekleme Hizmeti
Veri sorumlusu sıfatıyla tarafımızca toplanan, saklanan ve işlenen kişisel verileriniz için KVKK'nın Veri Sorumlusunun Aydınlatma Yükümlüğü başlıklı 10.maddesi uyarınca faaliyette bulunmaktayız.
Detay Tamam

Sunucu Türleri

Sunucu (Server) Nedir?

Sunucu diğer adıyla server, kullanıcıların bilgisayar ağlarından erişebileceği, kullanıma ve paylaşıma açık veri ya da servisleri aktive eden bilgisayar birimlerine verilen addır. Sunucuların amacı kesintisiz bir erişim sağlamaktır. İnternete 7/24 bağlı olarak çalışan sunucular, kullanım amacına uygun olacak şekilde özel yazılımlara sahiptir. Sunucuların kesintisiz erişim sağlaması için gelişmiş soğutma sistemleri bulunmaktadır. Ayrıca jeneratörlerin kullanıldığı veri merkezlerinde de oldukça geniş güvenlik önlemleri ile korunmaları sağlanır.

Sunucu aynı andan binlerce kullanıcıdan gelen taleplere cevap verebilir. Performansı bakımından masa üstü bilgisayardan daha hızlıdır ve daha geniş bir depolama alanına sahiptir. Yapılan çalışmalara göre kullanılan sunucunun da gücü değişir. Bazı sunucular çok sayıda siteyi, bu sitelere yapılan istekleri karşılamak için çok daha güçlüdür. Evlerde ise genellikle böyle bir bilgisayara ihtiyaç duyulmaz. Ancak, kurumların çeşitli ihtiyaçlarına yanıt verebilmesi için sunucular tasarlanırken daha güçlü ve uzun süreli çalışacak şekilde üretilirler.

Fiziksel ve Sanal Sunucular : 

Fiziksel bir sunucu, yalnızca sunucu yazılımını çalıştırmak için kullanılan bir bilgisayardır. Bir sunucu ve bir masaüstü bilgisayar arasındaki farklar bir sonraki bölümde ayrıntılı olarak tartışılacaktır.

Sanal sunucu, fiziksel bir sunucunun sanal bir temsilidir. Fiziksel bir sunucu gibi, sanal bir sunucu da kendi işletim sistemini ve uygulamalarını içerir. Bunlar, fiziksel sunucuda çalışıyor olabilecek diğer sanal sunuculardan ayrı tutulur.

Sanal makine oluşturma işlemi, hiper yönetici adı verilen hafif bir yazılım bileşeninin fiziksel bir sunucuya yüklenmesini içerir. Hiper yöneticinin işi, fiziksel sunucunun bir sanallaştırma ana bilgisayarı olarak işlev görmesini sağlamaktır. Sanallaştırma ana bilgisayarı, fiziksel sunucunun CPU zamanı, bellek, depolama ve ağ bant genişliği gibi donanım kaynaklarını bir veya daha fazla sanal makine için kullanılabilir hale getirir.

Bir yönetim konsolu, yöneticilere her bir sanal sunucuya belirli donanım kaynakları tahsis etme yeteneği verir. Bu , her iş yükünün kendi fiziksel sunucusuna ihtiyaç duymasının aksine, tek bir fiziksel sunucu birden çok sanal sunucu çalıştırabileceğinden, donanım maliyetlerini önemli ölçüde düşürmeye yardımcı olur.

Sunucu (Server) Türleri Nelerdir?

Birbirinden farklı içerikleri bünyesinde depolayarak, internet kullanıcılarının etkileşim kurmalarına olanak sağlayan sunucuların farklı türleri bulunur. Türlerin adlandırılma prensipleri ise genel olarak ayrıştıkları noktaları öne çıkaran cinstendir. Kendi içlerinde farklılaşan server çeşitleri ile yedekleme yapabilme, ses transferleri gerçekleştirme, telefon santrali oluşturma, yayınlama, VPN ağları kurabilme gibi çeşitli amaçlara yönelik eylemler gerçekleştirilebilir.

Database Server: Türkçe adı ile ''Veritabanı Sunucusu''dur. Veritabanı yönetim sistemlerini ve veritabanlarını tutan server türü olarak işlev görür. Alıcı rolünde olan cihazların isteklerine bağlı kalarak sistemde arama yapar ve sonuçları getirerek alıcılara iletir. Bilinirlikleri en yüksek olan veritabanı sunucuları ise SQL Server, MySQL, Oracle sunucular olarak sıralanabilmektedir.

File Server: Ağda yer alan diğer diğer istemcilerin kullanılabilir duruma getirdikleri, yazılı, görsel ya da diğer dosyaları depolayarak yöneten sunuculara "dosya sunucuları" adı verilir.

DNS Server: Kullanım amacı adres çubuklarında yer alan alan adlarını IP adreslerine çevirmek olarak belirlenmiş ve domainler ile birlikte IP adreslerini de içerisinde barındıran türdür. Geniş internet ağı üzerinde herhangi bir domain için IP adresi sorgulama işlemi sırasında kullanımı yaygındır.

Web Server: Ağ içerisinde yer alan sitelerin tüm içeriklerinin depolandığı ve istemcilerin taleplerince veri almalarını sağlayan sunucudur.

Proxy Server: İstemciler ve sunucu arasında bağlantıların paylaşımı açısından performans arttırma işlevi ile destekleyici bir türdür. İstemcilerden gelen isteklerin filtrelenerek ayrıştırılması amacı ile de kullanılmaktadır.

Mail Server: E- postaları taşıyarak depolama işlevi gören sunucudur. Mail trafiğini yöneterek sunucuların arasındaki mail alışverişini yürütme işlevi görür.

Game Server: Her geçen gün popülaritesini artırma eğiliminde olan oyunlara ait verileri ve içerikleri sağlayan sunuculardır.

Uygulama Sunucusu: Uygulamaları çeşitli amaçlar ile sağlıklı bir şekilde çalıştırma odaklı geliştirilen özel sunuculardır.

VPN Server: Bu tür sunucular fiziksel ya da sanal olarak geliştirilmiş olan sunuculardır. Amaçları VPN hizmetlerini içeriğinde barındırarak istenilmesi durumunda sunulabilecek şekilde tutmaktır.

İSİMKAYIT Veri Merkezi tarafından  Özel olarak her bütçeye uygun hazırladığımız Sanallaştırmaya Uygun Dedicated Fiziksel ve Semi Dedicated (yarı fiziksel) sunucularımız sayesinde ihtiyaçlarınıza özel bir dedicated sunucusunu aşağıda bulabilirsiniz. Eğer farklı özellikte aradığınız bir dedicated server talebiniz varsa satış ekibimiz ile iletişime geçmenizi rica ederiz.


  • server nedir, fiziksel sunucular, sanal sunucular
  • Bu dökümanı 332 kullanıcı yararlı buldu.
Bu cevap yeterince yardımcı oldu mu?

Bunlar da yardımcı olabilir