Belge Gerektirmez
başlayan fiyatlarla
başlayan fiyatlarla
başlayan fiyatlarla
Sonradan pişman olmamak için
Bir internet sitesini ya da o internet sitesinin herhangi bir sayfasını açmak istediğiniz zaman karşınıza çıkabilen ‘Error 404 Page Not Found’ hatası, bütün kullanıcılar için oldukça can sıkıcıdır. Gelin ‘Error 404 Page Not Found’ ne demek biraz daha yakından bakarak neden olur ve nasıl çözülür sorularının yanıtlarını görelim.
HTTP 404 Not Found Nedir?
HTTP 404 Not Found hatası, web sitenizi ziyaret eden kullanıcının sayfayı bulamaması anlamına gelen hata kodudur.
Daha teknik anlatmak gerekir ise 404 Not Found mesajı, istemcinin belirli bir sunucuyla iletişim kurabildiği, ancak sunucunun istenen kaynağı bulamadığını gösteren bir HTTP standart yanıt kodudur.
HTTP 404 Not Found Hatası Nasıl Tespit Edilir?
En yaygın web sitesi sorunlarını tespit etmek için gereken birkaç web sitesi, eklenti ve program vardır. Bu web sitesi, program ve eklenti sayesinde web sitenizdeki 404 hatayı kolayca bulabilir ve gerekli işlemleri hızlıca yapabilirsiniz.
GSC : Google Search Console, tüm web sitesi sahiplerinin kullanması gereken, Google tarafından web sitesi sahiplerine sağlanan ücretsiz bir paneldir. Sitenizi arama konsoluna kaydettikten sonra, siteniz hakkında uyarı, öneri ve analizler sağlayan bu ücretsiz hizmet, sitenizdeki teknik hataları da bildirebilen ücretsiz bir araç sunar. Tek yapmanız gereken web sitenizi arama konsoluna kaydettirmektir Google tüm bu işlemleri otomatik olarak gerçekleştirecek ve bölüm menüsünün rapor ekranına düzenli olarak yansıtacaktır. Ardından bu raporları düzenli olarak kontrol etmeniz gerekir.
SemRush : Semrush, kapsamlı bir SEO aracı görevi gören bir web sitesidir. Çünkü web siteniz ile ilgili rakip analizleri, backlink kontrolü ve SEO içgörüleri alabileceğiniz gibi, web sitenizin teknik sorunlarını da analiz edip kapsamlı bir rapor oluşturabilirsiniz. Bu rapor sayesinde hangi sayfada 404 Not Found hatası gösteriliyor, kırık bağlantılar hangileri ve hangi siteden gibi soruların çoğuna cevap bulabilirsiniz.
Dead Link Checker : Dead Link Checker, web sitenizdeki bozuk bağlantıları hızlı bir şekilde bulmanızı ve bunları ücretsiz olarak sunmanızı sağlayan bir web sitesidir. İsterseniz sadece bir tarafı da tarayabilirsiniz. Bu araç, 404 Not Found hatası alan sayfayı bulmayı kolaylaştırır. Ayrıca hem dahili hem de harici olarak bağlantılı 404 sayfaları bulmak için en basit ve en hızlı araçlardan biridir. Bu web uygulamasıyla, incelemek istediğiniz sitenin URL’sini girmeniz ve ardından kontrolü başlatmanız yeterlidir. Burada tek bir web sayfasını veya tüm siteyi kontrol etme seçeneğine sahipsiniz. Uygulama, izlenen tüm hata sayfalarını durum kodları ve URL ile listeler.
SEO Minion : SEO Minion, ücretsiz bir Chrome eklentisidir. Bu eklenti, OnPage SEO analizi yapmayı ve mevcut sayfadaki bozuk bağlantıları hızla bulup görüntülemeyi kolaylaştırır.
ScreamingFrog : Screaming Frog, Google’ın tarayıcıları gibi çalışır: e-ticaret siteleri de dahil olmak üzere herhangi bir web sitesini taramanıza olanak tanır. Ancak bu SEO aracı, size yerinde ilgili veriler vererek ve sindirilebilir istatistikler ve raporlar oluşturarak taramayı bir adım öteye taşır. Screaming Frog’dan daha basit site verileriyle, web sitenizin hangi alanlarda çalışması gerektiğini kolayca görebilirsiniz. Ayrıca bir web sitesini taradığınızda, sayfaları HTTP durum koduna göre sıralayabilir ve ayrıntılı rapor çıktısını dışa aktarabilirsiniz. Bu sayede 404 Not Found hatası olan sayfayı tek sekmede görebilir ve işlem yapabilirsiniz. Ücretsiz sürümde, 500 URL’ye kadar web sitelerini tarayabilir. Büyük web siteleri için ise ücretli sürüm satın alınabilir.
HTTP 404 Not Found Hatası Nedenleri ve Çözümleri Nelerdir?
Bu hata kodunun maalesef tek bir sebebi bulunmuyor. Hatayı anlamak ve uygun 404 hata çözümü prosedürünü uygulamak için olası sebepleri bilmek önem arz ediyor. Çünkü site takipçilerinin güvenini kaybetmemek, ürün satış marjlarında düşüş yaşamamak, Google indekslerinde sıkıntı yaşamamak ve alt sıralara düşmemek gibi sebeplerden ötürü sorunu hemen idrak etmek ve hızlı biçimde çözüme kavuşturmak gerekiyor.
404 hatasına maalesef site ziyaretçileri olarak çözüm getiremiyor. Bu durumu çözmesi gereken kişi site sahibi olmaktadır. 404 hatasının nedenlerini ve çözümlerini aşağıda görebilirsiniz.
Yanlış Yönlendirilen Bağlantılar :
Site üzerindeki menülerde veya farklı sitelerden yönlendirilen bağlantılarda yazılımcı tarafından yanlış yönlendirilen site yolları nedeniyle 404 hata sayfası ile karşılaşılmaktadır.
Çözümü : Siteye yapılan yönlendirmeler, menü bağlantıları ve içeriklerde bulunan bağlantıların doğru olan yönlendirmeler ile düzenlenmesi ve ziyaretçilerin doğru sayfaya yönlendirilmesini sağlayarak 404 not found hatasını çözebilirsiniz.
Site Dosyalarının Yanlış Klasöre Aktarılması :
Taşınan ve aktarılan site dosyaları ve görsellerin dizin yolu değişecektir. Böyle bir değişiklikte tüm sitedeki bağlantı yönlendirmeleri düzenlenmezse eğer sitenin belirli yerlerinde 404 hataları almak kaçınılmaz olacaktır.
Çözümü : Site üzerindeki dosya bağlantı ve yollarının değiştirilmesi gerektiğinde bu bağlantıları tüm site üzerinden güncellenmesi gereklidir. Tüm bağlantılar sorunsuz düzenlendikten sonra herhangi bir 404 hatası alınmasının önüne geçilmiş olur.
Sunucuda Kaldırılan Dosyalar :
Sunucu üzerinde kaldırılan dosyalara erişilmeye çalışıldığında da sunucu üzerinde böyle bir dosya olmadığı için ziyaretçi 404 hata mesajıyla karşılaşacaktır. Site yöneticisi tarafından yapılan yönlendirme ile ziyaretçilerin bu hata ile karşılaşmasının önüne geçilecektir.
Çözümü : Sunucu üzerinden kaldırdığınız dosya ve klasörlerin bağlantılarını yönlendirerek 404 hatasının önüne geçebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse /sipariş sayfanızı kaldırmış olabilirsiniz, bu sayfaya gelen müşterilerinizi farklı bir sayfaya yönlendirebilirsiniz ve ziyaretçilerinize hatasız bir site deneyimi yaşatabilirsiniz.
Dosya Adının Değiştirilmesi :
İnternet sitesinde değiştirilen bir dosya adı nedeniyle erişmeye çalışan kullanıcılar 404 hata mesajı ile karşılaşabilir. Örnek vermek gerekirse /hakkımızda sayfasının adı /biz-kimiz olarak değiştirilmesi yada yönlendirme bağlantısının sonunda slash olup olmaması sonucunda 404 hata mesajıyla karşılaşılır
Çözümü : Eğer siteniz üzerinde bir dosya adını değiştirmeniz gerekiyorsa bunu tüm site üzerinde yapmanız gerekmektedir. Sayfanın herhangi bir yerinde bu şekilde kalmış bir bağlantı 404 hata ekranıyla karşılaşmanıza neden olacaktır. Bu yüzden eski dosya isminden yeni dosya ismine yönlendirme yaparak sorunu çözebilirsiniz.
2005 yılından günümüze kadar Domain / Alanadı ve Veri Merkezi tarafında da Sunucu Barındırma, Sanal Sunucu ve Hosting hizmetlerinde bizi tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz. Sizlerin memnuniyeti bizim için çok önemlidir. Şimdi Profesyonel Web sitenizi %30 indirim ile hemen web tasarım teklifinizi alın.
1
Copyright © 2005 - 2021 | Tüm hakları saklıdır.
Fiyatlarımıza %20 KDV dahil değildir.