Alan Adı Kaydı Alan Adı Transferi Alan Adı Yenileme .TR Alan Adı Kaydı Whois Sorgulama Alan Adı Uzantıları
Bireysel Hosting Kurumsal Hosting Wordpress Hosting Multi Hosting
Türkiye VDS Sunucu Avrupa VDS Sunucu Özel Masaüstü Sunucu FOREX Sunucu
Türkiye Fiziksel Sunucu Avrupa Fiziksel Sunucu Yarı Fiziksel Sunucu Sunucu Barındırma Kirala Senin Olsun
Kurumsal E-posta IP Adresi Hizmeti Metro Ethernet Hizmeti Yedekleme Hizmeti
Veri sorumlusu sıfatıyla tarafımızca toplanan, saklanan ve işlenen kişisel verileriniz için KVKK'nın Veri Sorumlusunun Aydınlatma Yükümlüğü başlıklı 10.maddesi uyarınca faaliyette bulunmaktayız.
Detay Tamam

SSH Dosya Transfer Protokolü

FTP, bilgisayarlar arasında dosya ve veri transferinin standart yöntemidir ancak günümüzün güvenliğe önem verilen ortamında git gide eskimeye başlamıştır. Tam olarak bu noktada, özellikle de VPS hosting kullanıcıları için kullanışlı olan SFTP devreye girmektedir.

SFTP Nedir?

SFTP, FTP’nin aksine dosya gönderimi için tercih edilenler arasında yer alan güvenli bir yöntemdir. Açılımı “SSH Dosya Transfer Protokolü” olan SFTP, SSH protokolünden yararlanarak iki bilgisayar arasındaki dosya aktarımlarını güvenli bir şekilde yapmak için belli başlı güvenlik yollarını ve şifrelemeyi destekler. Kullanıcılar tarafından en  çok tercih edilmesinin nedenlerinden biri ise, dosya aktarımı sırasında diğer taraftan gelmesi mümkün olan saldırılara karşı gelen tek dosya gönderim protokolü olmasıdır. Gönderim yaparken veriler gruplar halinde ayrılır ve tek bir yol üzerinden gönderilir.

Dosya içindeki veriler, şifrelenerek okunamaz hale dönüşecektir. Yani dosya içeriğindeki metinler, anlam taşımayan şekiller ile şifrelenerek, metni okuması imkansız hale getirecektir. Gizlenen içeriği sadece, elinde şifre çözme anahtarı bulunan kişiler görecektir. Bu şekilde dosya aktarımı sırasında yetkisi olmadan giriş denemeleri yapan kişilerin önüne geçilmiş olacaktır.

File Transfer Protocol (FTP) bir diğer deyişle Dosya Aktarımı Protokolü ise veri alışverişi için komut ve veri kanalları olmak üzere iki çeşit kanal bulunmaktadır. Buna karşılık olarak SFTP’de ise dosya içeriğinin şifrelendiği ve gruplar halinde aktarıldığı yüksek güvenlik içeren şifreli kanallar bulunmaktadır.

SFTP açısından, transferleri yönetmek için birkaç seçeneğiniz vardır. Bulut tabanlı yönetilen bir SFTP dosya paylaşım çözümü, işletmeler için yaygın bir seçimdir. Aralarından seçim yapabileceğiniz iki tür çözüm vardır. Bunlar, genel ve özel bulut SFTP çözümleri.

Genel Bulut: AWS veya Azure gibi büyük şirketler tarafından barındırılan bulut tabanlı çözümlerdir ve şirketinizin dosya depolama ve paylaşım ihtiyaçlarını kolaylaştırmak için sunucu alanı satın alınabilir.

Özel Bulut: Özel bir bulut çözümü oluşturmanın bir yolu, ağı şirket içinde oluşturmak ve yönetmektir. Özel bulut çözümleri ayrıca dış satıcılar tarafından barındırılabilir ve yönetilebilir. Satıcı, her müşteri için bir Sanal Özel Veri Merkezi (VPDC) oluşturur ve bunlar, genel bulut seçenekleri gibi paylaşılan bir ağ ortamında değildir.

SFTP'nin Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?

SSH protokolünden yararlanarak güvenli dosya transferi yapmanın avantajları olduğu gibi bazı dezavantajları da bulunmaktadır.

Avantajları :

- SFTP, dosya aktarımı için çok güvenli bir yöntemdir .

- FTP/FTPS'ye benzer şekilde, kimlik doğrulaması için kullanıcı adlarını ve parolaları kullanabilirsiniz. SFTP ile kimlik bilgileri şifrelenerek daha güvenli hale getirilir.

- Anahtar tabanlı kimlik doğrulamayı kullanıcı adları ve parolalarla birleştirerek  SFTP'yi daha güvenli hale getirebilirsiniz.

- SFTP, verileri aktarmak için yalnızca bir sunucu bağlantısı kullanır ve başka hiçbir sunucu bağlantı noktasının açık olması gerekmez, bu da güvenliği ve güvenlik duvarı dostu olma özelliğini artırır.

- Günlüğe kaydetme ve analiz amaçları için yararlı olan tarih, saat ve boyut gibi aktarılan dosyalar hakkında çok daha fazla meta veri elde edebilirsiniz.

Dezavantajları​ : 

- SSH anahtarlarını yönetmek kolay değildir.

- Gizli anahtarların, dosya aktarmak istediğiniz cihazda saklanması ve bu hırsızlığa veya kaybolmaya karşı korunması gerekir.

- SSH anahtarları, yöneticilerin çalışanlar için ayarlaması gereken işi alır.

- SSH anahtarlarının nasıl çalıştığı konusunda da biraz eğitim gereklidir.

FTP ve SFTP Arasındaki Temel Farklar Nelerdir?

İşletmeler genellikle gelişmiş güvenlik nedeniyle SFTP çözümlerini seçerler. Bununla birlikte, birçokları veri aktarımlarını kolaylaştırmak için hala FTP’ye güveniyor. Hangi dosya paylaşım seçeneğinin şirketinizin ihtiyaçlarını karşılayabileceğini daha iyi anlamak için SFTP ile FTP arasındaki farklara bakalım. Bu dosya aktarım seçeneklerinin nasıl farklı olduğunu anlamak, verilerinizi aktarmak için hangi seçeneğin en iyi olduğunu seçmenize yardımcı olacaktır. SFTP ile FTP arasında farklılık gösteren üç temel alan vardır: şifreleme, güvenlik duvarları ve olası güvenlik açıkları.

- FTP, dosyaları ana bilgisayarlar arasında aktarmak için güvenli bir kanal sunmazken, SFTP protokolü, dosyaları ağdaki ana bilgisayarlar arasında aktarmak için güvenli bir kanal sağlar.

- FTP, Dosya Aktarım Protokolünün bir kısaltmasıdır, oysa SFTP, Güvenli Dosya Aktarım Protokolünün bir kısaltmasıdır.

- FTP protokolü, TCP / IP tarafından sağlanan bir hizmettir. Ancak SFTP, uzak oturum açma bilgisi olan SSH protokolünün bir parçasıdır.

- FTP, 21 numaralı TCP bağlantı noktasındaki kontrol bağlantısını kullanarak bağlantı kurar. Öte yandan, SFTP dosyayı SSH protokolü tarafından istemci ve sunucu arasında kurulan güvenli bağlantı altında aktarır.

- FTP, şifreyi ve verileri düz metin biçiminde aktarırken, SFTP başka bir ana bilgisayara göndermeden önce verileri şifreler .

Sonuç olarak hem FTP hem de SFTP birer dosya aktarma protokolüdür, ancak SFTP dosyayı bir bilgisayardan ağdaki başka bir bilgisayara aktarmanın güvenli  transferini sağlar.


  • SFTP, ftp, SSH Dosya Transfer Protokolü
  • Bu dökümanı 357 kullanıcı yararlı buldu.
Bu cevap yeterince yardımcı oldu mu?

Bunlar da yardımcı olabilir