Alan Adı Kaydı Alan Adı Transferi Alan Adı Yenileme .TR Alan Adı Kaydı Whois Sorgulama Alan Adı Uzantıları
Bireysel Hosting Kurumsal Hosting Wordpress Hosting Multi Hosting
Türkiye VDS Sunucu Avrupa VDS Sunucu Özel Masaüstü Sunucu FOREX Sunucu
Türkiye Fiziksel Sunucu Avrupa Fiziksel Sunucu Yarı Fiziksel Sunucu Sunucu Barındırma Kirala Senin Olsun
Kurumsal E-posta IP Adresi Hizmeti Metro Ethernet Hizmeti Yedekleme Hizmeti
Veri sorumlusu sıfatıyla tarafımızca toplanan, saklanan ve işlenen kişisel verileriniz için KVKK'nın Veri Sorumlusunun Aydınlatma Yükümlüğü başlıklı 10.maddesi uyarınca faaliyette bulunmaktayız.
Detay Tamam

PHP Nedir?

Rasmus Lerdorf tarafından geliştirilmiş bir programlama dili olan PHP ilk geliştirildiği dönemlerde kişisel web sitelerine giren ziyaretçilerin sayısını tespit etmekte kullanılan uygulama, kısa süre içerisinde benimsenerek birçok kişi tarafından kullanılır hale gelmiştir.

PHP Nedir?

PHP, web tabanlı ve nesne yönelimli bir programlama dilidir. Önceleri PHP açılımı Personal Home Page yani “kişisel anasayfa” olarak geçerken artık Hypertext Preprocessor şeklinde kullanılıyor. PHP sayesinde kendi kendine yönetilebilen dinamik internet siteleri oluşturulabiliyor. 1995’te yaratılan PHP, günümüzde PHP topluluğu tarafından geliştirilmeye devam ediyor.

PHP server tarafında çalışan bir programa dili olduğu yani web sunucusunda çalıştığı için kullanıcılara çok fazla esneklik sağlıyor. PHP sayesinde veri tabanları ve dosyalarla çalışmak ya da görüntüleri değiştirmek çok daha kolay oluyor. Genel olarak programlama dillerinin büyük çoğunluğu sunucu tarafında çalışıyor olsa da JavaScript gibi bazı programlama dilleri, istemci tarafından yani web tarayıcısında çalışıyor.

PHP Hangi Alanlarda Kullanılır?

PHP hemen hemen her şeyi yapabilir. Basit, hızlı ve esnek olacak şekilde tasarlanmış bir dildir, bu nedenle hem temel bir bloğun geliştirilmesi hem de web siteleri, forumlar, sosyal ağlar ve hesaplama yazılımı gibi daha karmaşık web uygulamaları için mükemmeldir.

PHP teknolojisi dinamik sayfalar oluşturmanıza izin verir ve oldukça basit bir sözdizimine sahip olmasına rağmen, aşağıdakiler dahil birçok özellik sunmaya devam edebilir:

- Bir iletişim formundan veri toplama,

- Posta listeleri oluşturur,

- Dinamik içeriğe sahip sayfalar oluşturur,

- Çerez gönderme / alma özelliği,

- Dosyaları yönetir ve yükler,

- Kısıtlı alanların kaydını ve girişini oluşturur,

- Veri şifreleme / şifre çözme gerçekleştirir,

Kısacası, PHP hem küçük ve basit uygulamaların oluşturulması hem de daha karmaşık web sitelerinin ve gelişmiş yazılımların geliştirilmesi için kesinlikle uygundur.

PHP Dili Kullanmanın Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?

PHP Avantajları : 

PHP yazılım dili web tabanlı olduğu için onu farklı kılan bir şeyler olmalı. Bu kadar fazla kullanıcıya ulaşmasının bazı sebepleri olduğu belirtelim.

- Herhangi bir ücreti yoktur,

- Lisans ücreti yoktur,

- Dinamiktir,

- Açık kaynak kodlu ve sürüm olarak güncellenmeye devam etmektedir.

- Kullanımı kolaydır,

- Derleme sorunu yoktur. HTML kodları arasına kolayca yerleştirilebilir.

- PHP hazır kütüphaneleri kod ve kaynak erişimi ile hızınıza hız katar zamandan kazanırsınız,

- Birçok veri tabanı ile sorunsuz ve hızlı çalışır,

- PHP kodları yazmak için Notepad kullanmanız bile yeterlidir (Notepad, - Notepad++, Sublime Text, Atom ve Brackets vs.),

- Linux tabanlı olmasına karşın tüm sunucularda sorunsuz çalışmaktadır (Unix, Windows, MAC OS)

PHP Dezavantajları : 

Böyle bir yazılım dilinde hiç mi sorun çıkmıyor dediğinizi duyar gibiyim. PHP’nin tabii ki bazı dezavantajları var.

- PHP kodunda herhangi bir hata oluşursa o sayfa çalışmaz ve hata ekranı verir.

- PHP’ de en önemli karakter “;” noktalı virgül karakteridir. Bu karakter kod satırının bittiğini ve sonraki kod satırının çalıştırılmasını tetikler. İlk madde genelde bu karakter eklenmediğinde hata verebilir.

- PHP bir script dilidir ve çözümlemesi istenen büyük bir proje kaynağını işlerken cevap almanız biraz uzun sürebiliyor.

- Güncellenmek istediğinde web sunucu ile eş zamanlı olarak derlenmesi gerekir.

PHP Nasıl Çalışır?

PHP, veri tabanlı çalışan bir sistemdir. Bu nedenle Java ya da C gibi dillerle derlemeye ihtiyaç duyulmaz. Sunucular tarafından PHP kodları derlenir ve kullanıcı, HTML çıktısını görür. Kullanıcı tarafından PHP kodları görülmez. Kısacası PHP uzantısına sahip bir dosya oluşturmanız durumunda, bu dosyanın içinde CSS, HTML, JavaScript ve PHP kodlarının tamamı bir arada bulunur. Uygulamada PHP motoru vasıtasıyla bütün PHP kodlarının ayıklanması sağlanır. Ayıklanan kodlar çalıştırılarak yazılımcının istediği şekilde görülmesi sağlanır.  

PHP Sürümleri Nelerdir?

Günümüzde yaygın olarak kullanılan iki adet PHP sürümü vardır. Bunlar PHP 5 ve PHP 7 sürümüdür. Öncelikle her iki sürümün de son derece kullanışlı olduğunu ve aktif olarak kullanıldığını ifade edebiliriz. Hangi sürümün daha fazla kullanıcı tarafından tercih edildiğini sorarsanız, PHP 5 sürümünün görece daha aktif şekilde kullanıldığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Çünkü bu sürüm, web sitesine uygun scriptler üretmek için çok idealdir. İki sürümün arasında küçük özellikler haricinde büyük farklar yoktur. Sisteme kurulum yapmak için güncel avantajlardan yararlanmak isterseniz PHP 7 sürümünü tercih edebilirsiniz. Fakat hangi sürümü kullanırsanız kullanın web sitenizin işleyişinde hissedilir bir fark yaratmaz.

DirectAdmin kullanılan hosting sunucularında kullanılan php sürümün nasıl basit bir şekilde değiştirilebileceğini anlatan yazımıza ulaşmak için burayı tıklayınız.


  • PHP nedir, php avantajları, php sürümleri
  • Bu dökümanı 319 kullanıcı yararlı buldu.
Bu cevap yeterince yardımcı oldu mu?

Bunlar da yardımcı olabilir