Alan Adı Kaydı Alan Adı Transferi Alan Adı Yenileme .TR Alan Adı Kaydı Whois Sorgulama Alan Adı Uzantıları
Bireysel Hosting Kurumsal Hosting Wordpress Hosting Multi Hosting
Türkiye VDS Sunucu Avrupa VDS Sunucu Özel Masaüstü Sunucu FOREX Sunucu
Türkiye Fiziksel Sunucu Avrupa Fiziksel Sunucu Yarı Fiziksel Sunucu Sunucu Barındırma Kirala Senin Olsun
Kurumsal E-posta IP Adresi Hizmeti Metro Ethernet Hizmeti Yedekleme Hizmeti
Veri sorumlusu sıfatıyla tarafımızca toplanan, saklanan ve işlenen kişisel verileriniz için KVKK'nın Veri Sorumlusunun Aydınlatma Yükümlüğü başlıklı 10.maddesi uyarınca faaliyette bulunmaktayız.
Detay Tamam

Localhost Nedir?

Bir programın çalışmakta olduğu bilgisayarı belirten isimdir. Bazen WAMP, XAMPP yada EasyPHP gibi paket programlar ile eş anlamlı gibi kullanılır. Ancak bu hatalı bir tanımlamadır.

Bu programlar 127.0.0.1 adresini yani localhostu kullanarak yayın yapar. Ayrıca bilgisayara tanımlı diğer IP adresleri üzerinden de yayın yapabilir.

 Localhost Ne İşe Yarar?

Localhost, varsayılan IP adresi olarak bilinmektedir. Localhost’ta üzerinde çalışılan web sitelerinin teknik olarak çevrimdışı olduğunu söylemek de mümkündür. Localhost işletim sisteminizin simüle edilmiş bir sunucu haline gelmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda da kullanım alanı ağ hızı kontrolü sağladığını söylemek mümkün olmaktadır. Localhost mevcut cihazınızla uzaktaki bir makineyle iletişim kuruyormuş gibi iletişim kurabilmenize olanak sağlamaktadır. İnternet bağlantısından bağımsız olarak uygulamalarınız üzerinde çalışma yapmanıza da imkan sunduğu söylenebilir.

Localhost ne için kullanılır?

Bildiğiniz gibi internette iletişim kurmak için belirli bir bant genişliği gerekiyor. Localhost, öncelikle geliştiricilerin, ağ mühendislerinin, ana sunucuda veya internette geliştirdikleri projelerin canlı yayınlamadan önce kendi yerel sistemlerinde test edebilmeleri için oluşturuldu.

Örnek olarak İSİMKAYIT’da işletmemiz veya müşterimiz için yeni bir web sitesini barındırmak istiyoruz veya test etmek istiyoruz. Web sitesini canlıya almadan önce, sorunsuz çalıştığından emin olmak istiyoruz.

Bu noktada web sitesi yayınlamadan önce, tüm işlevleri test etmek isteriz.

Bunu yapabilmek için bir sunucu veya hosting satın almadan localhost’u kullanabiliriz , yani sunucu olarak kendi bilgisayarımızı kullanarak tüm web sitesini canlıda olduğu gibi kendi bilgisayarımızda herkese açık halde olmadan test edebiliriz. Tüm işlevleri test ettikten sonra, web siteyi canlı olarak yayınlayabiliriz.

- Bu, web sitesindeki herhangi bir işlevin sorunlu olup olmadığından sayfa yapılarının kontrolüne kadar ön gözlem yapılabilmesine olanak tanır.

- Bilgisayar ağlarındaki Localhost, standart olarak, özel IP adresleri için resmi olarak ayrılmış bir alan adıdır.

- Ana bilgisayar, web sitemizin etki alanı adıdır (örneğin: isimkayit.com) ve IP adresi, her biri 0 ile 255 arasında dört rakamdan oluşan bir kalıpla gösterilir.

Farklı bilgisayarlarda kurulu tarayıcılarda localhost’a geçmeyi denerseniz, her yerde farklı sonuçlar alırsınız. Örneğin, diyelim ki dört bilgisayarınız var. Bu dört sistemin tamamında ayrı ayrı localhost’a erişmeyi denersiniz. Hepsi farklı sonuçlar verecektir.

Localhost Nasıl Kurulur?

Localhost kullanmak için öncesinde kurulum işleminin yapılması gerekmektedir. Localhost, yerel ağınızdaki bilgisayarınızın IP’si olan 127.0.0.1 ile tanımlanmaktadır. Windows ve Linux işletim sistemlerinde “hosts” adlı bir dosya kullanılarak çalışmaktadır. Windows’ta localhost özelliği yerleşik olarak bulunmaktadır. Kullanmak için tek yapmanız gereken ise aktif hale getirmek olmalıdır. 

Localhost Nasıl Çalışır?

İki bilgisayarın iletişiminde TCP/IP protokolleri çerçevesinde veri paketleri alınıp gönderilir. Bu paketler içeriğinde esas bilgi yanında alıcı ve gönderenin IP adreslerini de barındırır.

Bilgisayarlar ağ üzerinde gönderilen paketlerin hangilerinin kendisine ait olduğunu anlamak için paket içindeki adreslere bakar. Kendilerine ait olan paketleri alarak cevap verirler.

Bu durum aynı yada farklı ağlar üzerinde bulunan farklı IP adreslerine sahip bilgisayarların iletişiminde sorun teşkil etmez.

Örneğin 192.168.1.1 IP adresine sahip bilgisayar aynı ağda bulunan 192.168.1.2 IP adresli bilgisayar ile kolayca TCP/IP protokolleri ile haberleşir. Ağ kartına gelen paketlerin hangilerinin kendine ait olduğunu kolayca ayırıp cevap verebilirler.

Ancak bir bilgisayarın içerisinde bulunan donanım ve yazılımların yine aynı bilgisayar içerisindeki bir donanım yada yazılım ile güvenli bir şekilde iletişim kurması için ağ üzerindeki IP adresinden farklı bir adrese gerek duyulmuştur. Bu ihtiyacı karşılamak içinde 127.0.0.0/8 adres bloğu tahsis edilmiş ve localhost olarak tanımlanmıştır.

Bilgisayarın TCP/IP üzerinden kendisine erişmesini sağlamak için oluşturulan IP bloğu üzerinden iletişimi kontrol etmek için de geri döngü (loopback) aygıtı adı verilen sanal bir ağ kartı oluşturulmuştur.

Sanal ağ kartı giden verileri 127.0.0.1 adresi üzerinden bilgisayarın kendisine yönlendirir. Böylece gönderilen veri paketleri bilgisayarın mevcut bulunduğu ağa çıkmadan kendine geri döner. Haliyle bilgisayarın kendi içinde güvenle haberleşir.

Örneğin : Bilgisayarınıza web sitesi tasarımlarınızı geliştirmek için WAMP Server kurulumu yaptığınızı varsayalım. WAMP Server paketi içinde bulunan Apache web sunucusu ile web sayfalarınız ön tanımlı olarak localhost:80 portu üzerinden yayınlanmaya başlar.

Tarayıcınıza localhost yazdığınızda tasarımını yaptığınız web sayfalarınızı görüntüleyebilirsiniz. Burada web tarayıcınız ve Apache sunucusu için localhost sizin bilgisayarınızdır. Tarayıcıdan talep ettiğiniz istek modeme ulaşmadan Apache tarafından cevaplanır.

Localhost Kullanmanın Avantajları Nelerdir? 

Mevcut cihazla, uzaktaki bir makineyle iletişim kuruyormuş gibi iletişim kurabilmeyi sağlar.

Geliştiricilere, web sitelerini yönetmek, gerekli değişiklikleri yapılandırmak ve test etmek için özerklik sunar.

Ücretsizdir. Web sitenizi geliştirirken tüm hazırlıklarınız bitene kadar alan adı ve hosting için bütçe ayırmanıza gerek kalmaz. Çalışmalarınız tamamlandığında indirimli fiyatlar için web hosting paketlerimizi inceleyebilirsiniz.

- Localhost, WordPress platformundaki herhangi bir değişiklik veya konfigürasyon üzerinde çevrimdışı çalışmayı mümkün kılar.

- Ping testleri, Windows’ta Komut İstemi veya macOS’ta Terminal gibi temel komutlar kullanılarak localhost’ta uygulanır.

- İnternet bağlantısından bağımsız olarak uygulamalarınız üzerinde çalışmaya devam edebilirsiniz.

- Yerel çalışmak, görüntüleyenlerin yalnızca sizinle ve bilgisayarınızı kullanan kişilerle sınırlandırılmasına olanak tanır.

Localhosta Nasıl Girilir?

Localhost'a giriş yapmak için herhangi bir web tarayıcısını açtıktan sonra http://localhost yazmanız yeterli olacaktır. Eğer bu sorgu sonucunda sayfa görüntülenemezse, http://127.0.0.1/ adresini de deneyebilirsiniz. Dilerseniz EasyPHP'yi aktif hale getirdikten sonra da sağ köşede yer alan simgesine sağ tıklayarak kolayca EasyPHP localhostuna ulaşabilirsiniz.

Localhsot ister bireysel, ister kurumsal web sitesi ve projeler geliştiriyor olmanız fark etmeksizin, olası problemleri önceden tespit edebilmeniz için mükemmel bir yardımcıdır. Bu sayede daha az hata ve daha verimli iler geliştirmeniz mümkün.

İçeriğimiz hakkındaki düşüncelerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Faydalanmasını istediğiniz kişilerle paylaşarak daha fazla kişinin bu konuda bilgi sahibi olmasını sağlayabilirsiniz.


  • Localhost, Localhost Nedir
  • Bu dökümanı 302 kullanıcı yararlı buldu.
Bu cevap yeterince yardımcı oldu mu?

Bunlar da yardımcı olabilir