Alan Adı Kaydı Alan Adı Transferi Alan Adı Yenileme .TR Alan Adı Kaydı Whois Sorgulama Alan Adı Uzantıları
Bireysel Hosting Kurumsal Hosting Wordpress Hosting Multi Hosting
Türkiye VDS Sunucu Avrupa VDS Sunucu Özel Masaüstü Sunucu FOREX Sunucu
Türkiye Fiziksel Sunucu Avrupa Fiziksel Sunucu Yarı Fiziksel Sunucu Sunucu Barındırma Kirala Senin Olsun
Kurumsal E-posta IP Adresi Hizmeti Metro Ethernet Hizmeti Yedekleme Hizmeti
Veri sorumlusu sıfatıyla tarafımızca toplanan, saklanan ve işlenen kişisel verileriniz için KVKK'nın Veri Sorumlusunun Aydınlatma Yükümlüğü başlıklı 10.maddesi uyarınca faaliyette bulunmaktayız.
Detay Tamam

Paylaşımlı Hosting Mi, Bulut Sunucu Mu Tercih Edilmeli?

Projeniz için hangisini tercih edeceğiniz noktasında kararsızlığınız varsa her şeyden önce hem web hosting’in hem de bulut sunucunun avantaj ve dezavantajlarını bilmelisiniz. Bulut sunucunun kaynakları tek bir kişiye özel olarak sunması söz konusudur. Paylaşımlı hosting ise adından da anlaşılacağı üzere kaynakların birden fazla kişi tarafından paylaştırılmasıdır. Bu noktada, bulut sunucunun daha avantajlı olduğunu söylemek mümkündür. Ancak, hosting de kendi içerisinde birtakım avantajlara sahiptir.

Hosting; paylaşımlı bir hizmettir. Disk alanı, depolama kapasitesi, bant genişliği gibi imkanların paylaşılmasının bir neticesi olarak hosting hizmet kalitesinin düşük olduğunu söylemeliyiz. Dolayısıyla bu durum, performans anlamında da sıkıntı yaratabilir.

Bulut sunucunun; yüksek performansıyla bir adım önde olduğunu söylemek mümkün. Kaynakların paylaşılmaması büyük bir avantaj olarak öne çıkıyor. Bilhassa birden fazla internet sitesi yönetenlerin tercihi her zaman bulut sunucu olmalıdır. Bir başka deyişle, bulut sunucu kullandığınız takdirde sunucunun çökmesi veya yeniden yüklenmesi gibi can sıkıcı detaylar ile karşılaşmazsınız.

Hosting ile ilgili olarak bilinmesi gereken önemli bir detay ise maliyetinin bulut'a göre daha uygun olmasıdır. Belki de işin maliyet kısmı yüzünden hosting hizmetini tercih etmek zorunda kalabilirsiniz. Bu hizmetin birden fazla kullanıcı ile paylaştırılması; maddiyat açısından avantaj yaratıyor. Bir başka deyişle, bulut sunucuya kıyasla cebinizden daha az para çıkacaktır. Hali hazırda birçok internet sitesinin hosting hizmetini tercih etmesinin biraz da bununla alakalı olduğunu söyleyebiliriz.

Hosting; maliyet konusunda avantajlı olsa da güvenlik konusunda tam tersi bir durumdadır. Bir başka deyişle, bulut sunucunun güvenlik özelliklerinin daha gelişmiş olduğunu ifade edebiliriz. Bilhassa paylaşımlı Web hosting kullandığınız takdirde kötü amaçlı yazılım ve çapraz kodlama gibi risklere karşı savunmasız hale gelirsiniz. Ancak, bulut sunucu şifreleme özellikleri bakımından en iyisini vaat ediyor. Veri ve ağ koruması konusunda bulut sunucu daha iyidir.

Bulut sunucu hizmetlerinin en büyük avantajlarından biri de ilerleyen süreçte istenirse kaynak artırımına gidilebilir. Bu süreçte hizmet alımında herhangi bir kesinti gerçekleşmez. 

Bulut sunucularda tüm kaynaklar kullanıcılara açıktır. Böylece istenildiğinde sunucu içerisinde yer alan herhangi bir uygulama kullanılabilir veya işletim sistemi yönetilebilir. Böylece çok daha esnek ve özgür bir kontrol ve yönetim sistemi ortaya çıkar.


  • web hosting, bulut sunucu, paylaşımlı hosting
  • Bu dökümanı 396 kullanıcı yararlı buldu.
Bu cevap yeterince yardımcı oldu mu?

Bunlar da yardımcı olabilir