Belge Gerektirmez
başlayan fiyatlarla
başlayan fiyatlarla
başlayan fiyatlarla
Sonradan pişman olmamak için
Server veya sunucu dendiğinde akla gelen ilk şey, internete bağlı özel bir bilgisayar ve bu bilgisayarın içerisinde bulunan web sitesi verileriydi. Özellikle son dönemde gelişen teknolojiyle birlikte sunucu tipleri ve yazılımları da değişti. Bulut teknolojisi kavramının bilişim dünyasını ele geçirmesiyle birlikte veriler tek bir noktadan değil, internete bağlı olduğunuz her noktadan yönetilebilir hâle geldi. Cloud server ya da bulutu sunucu kavramı da bu teknoloji doğrultusunda ortaya çıktı.
Bulut Sunucu (Cloud Server) Nedir?
Bulut sunucu (cloud server), fiziksel sunucular üzerinde çeşitli sanallaştırma araçları kullanarak oluşturulan sanal sunucu hizmetidir. Özellikle son dönemde dünyada ve ülkemizde en çok tercih edilen sunucu tipidir. Bulut Sunucular sahip oldukları donanımsal özellikleri, kaynak kullanımlarındaki yüksek verimlilik ve ekonomik açıdan düşük maliyetli olması sebebiyle yeni başlayan ve geliştirme aşamasında olan projeler için tercih edilmektedir. Cloud server bireysel ve kurumsal tüm projelerde güvenle verilerinizi işleyebileceğiniz, gerektiğinizde bulunduğunuz her yerden kolayca verilerinize erişebileceğiniz sunucu teknolojisidir. Bulut sunucular, tıpkı bir fiziksel sunucu gibi çalışarak, çok daha düşük maliyetlerle yüksek sunucu performansı sağlar.
Bulut Sunucu (Cloud Server) Çeşitleri Nelerdir?
Genel bulut : Genel bulut (public cloud), bulut hizmet sağlayıcılarının kullanıcılara depolama, uygulama veya VM’ler gibi kaynakları uzaktan sağladığı bir dağıtım modelidir. Genel bulutu herkes kullanabilir, özellikle bütçe kısıtlamaları olan geliştiriciler için tavsiye edilir.
Özel bulut : Özel bulut (private cloud), kaynakların tek bir işletme tarafından kullanılması ve bir dizi güvenlik duvarının arkasında bulunması bakımından genel bulutlardan farklıdır. Bu, bir işletmede esnekliği ve güvenliği artırır.
Hibrit bulut : Hibrit bulut, özel bir bulutun genel bir bulutla birleştirilmesiyle oluşturulan bir buluttur. Hibrit bulutların oluşturulmasının iki yolu vardır. İlk hibrit model türü, veri ve uygulamaların özel bir ortamda çalıştığı, diğer daha az önemli uygulamaların ise genel bulutlar üzerinden çalıştığı yerdir.
İkinci hibrit model, işletmelerin verileri depoladığı ve uygulamaları özel bulutta çalıştırdığı ancak ölçeklenebilirlik için genel bulutu kullandığı cloud bursting‘dir.
Bulut Sunucu (Cloud Server) Avantajları Nelerdir?
Bulut sunucu üzerinden barındırma hizmeti almanın birçok avantajı bulunmaktadır. Bu avantajlardan ilki, bir üst başlıkta da bahsettiğimiz gibi; site içeriğinizin kullanıcıya en yakın noktadan iletilerek, yüklenme ve gezinme hızının pozitif yönde etkilenmesidir. Sitenizin hızlanması SEO çalışmalarınıza da olumlu etki etmektedir.
Bir diğer avantaj ise, olası donanım arızaları esnasında sitenizin bu arızalardan etkilenmemesidir. Zira bulut sunucu parkındaki yüzlerce fiziksel sunucudan birinin arıza yapması durumunda, diğer sunucular sanal kapasitelerini otomatik olarak arttırırlar ve ziyaretçileriniz arızanın farkına bile varmadan sitenizde gezinmeye devam eder. Siz de herhangi bir donanım arızasının giderilmesi için beklemek zorunda kalmazsınız.
Bulut teknolojisi kullanmayan fiziksel bir sunucuda veri kaybı yaşamanız kelimenin tam anlamı ile kabusa dönüşebilir. Zira verilerinizin yedeğini başka bir yerde saklamıyorsanız, sitenize verdiğiniz tüm emeğin çöpe gitmesi mümkündür. Bazı durumlarda site yedeğini günlük olarak başka bir platforma yüklemeniz bile fayda etmez. Özellikle forum siteleri gibi kullanıcıları tarafından anlık veri girişi yapılan siteler ya da her an yeni sipariş oluşturulan e-ticaret platformlarında; saatlik hatta dakikalık yedek almak gerekir. Böyle bir zaman aralığı ve hızla yedek alabilmek; teorik olarak mümkün olsa da, pratikte uygulanabilmesi mümkün değildir. Bulut sunucularda ise verilerinizin kaybolması için, sistemdeki bütün sunucuların aynı anda arızalanması gerekir. Takdir edersiniz ki farklı lokasyonlarda yüzlerce sunucudan oluşturulan bu sistemdeki tüm fiziksel sunucuların aynı anda arıza vermesi, milyonda bir ihtimalden dahi daha düşüktür. Bu sebeple bulut sunucu sistemlerinde veri kaybı yaşamanız nerede ise imkansızdır.
Bulut sunucuların donanımsal kaynaklarını güncellemesi, fiziksel sunuculara göre daha hızlı gerçekleşir. Zira bulut sunucu piyasasında bir rekabet vardır ve sunucu firmaları sürekli sistemlerini güncelleyerek yeni teknolojiye ayak uydurmaya çalışır. Üstelik donanım iyileştirmelerinde ve sistem bakımlarında siteniz sunucu bulutunda açık çalışan diğer sunucuların kaynaklarını kullanır ve siteniz erişime kapanmaz. Sıradan bir fiziksel sunucuda kaynak arttırmak için donanım değiştirildiğinde ise siteniz bir müddet erişime kapalı kalabilir. Bu sebeple fiziksel sunucularda donanımsal değişiklikler daha az gerçekleşir. Ayrıca mevcut sunucu kaynaklarınızın yeterli olmaması durumunda, bulut sunucuda dakikalar içinde kaynak arttırma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Fiziksel sunucuda ise, sunucu hizmetini aldığınız server donanımını yükseltmek yada komple değiştirmeniz gerekebilir.
Bulut Sunucu (Cloud Server) Dezavantajları Nelerdir?
Geçiş maliyetleri : Eski bir sistemden geçiş yapılırken zaman ve maliyetler dikkate alınmalıdır. Ancak geçiş maliyetleri kaçınılmazdır ve bir noktada mutlaka yapılması gerekir.
Başlangıç maliyetleri : Başlangıçta maliyetler bunaltıcı görünebilir. Ancak uzun vadede, bulut sunucusunun dolaylı faydaları maliyetlerinden daha ağır basar.
İnternet gereksinimi : Hem sağlayıcı hem de kullanıcı tarafında, istikrarlı bir internet gerekir. Aksi takdirde, kullanıcı gerekli verileri alamayabilir.
İşletmeler verilerini nerede tutacaklarına karar vermeden önce tüm bu noktaları göz önünde bulundurmak zorundadır. Karar vermek çoğunlukla verilerin güvenliğine bağlıdır. Fidye yazılımı vb. virüsler, verilerinize o kadar zarar verebilir ki, bu, bir bulut sunucusuna geçerken harcayabileceğiniz miktarın üç katına mal olabilir. Bu yüzden her zaman verilerinizi güvende tutan seçenekleri aramanız gerekir. Veri güvenliği en büyük önceliğinizse, bir bulut sunucusu tam size göredir.
Neden Bulut Sunucu (Cloud Server) Tercih Edilmeli?
Cloud server, web hosting hizmetine nazaran daha geniş kaynaklara sahip. Hosting hizmeti; bant genişliği, disk alanı ve depolama kapasitesi gibi alanlarda sunucuyu birden fazla kullanıcı için bölüştürüyorken cloud altyapısı tüm paydaşlar için ayrı sunucular oluşturuyor. Söz konusu durumda web sitenizin durumuna yansıyor. Ayrıca daha güvenli ve stabil bir hizmet almak için de bulut sunucuyu tercih etmelisiniz.
Bulut sunucu satın almak performans, güvenlik, koruma ve kapasite başlıklarının tamamında daha işlevsel bir kullanıcı deneyiminin kapılarını aralıyor. Web sitenizin organik trafiğinin yüksek, içerik hacminin geniş ve iş yükünün fazla olduğunu düşünüyorsanız, mutlaka sanal sunucu seçeneğini değerlendirmelisiniz. Zira doğru bulut sunucu seçimi web sitenizi sürdürülebilir şekilde yüksek performansa ulaştırabilir.
Bulut sunucu satın alırken öncelikle işletmenizin veya web sitenizin gereksinimlerini göz önünde bulundurmanız tavsiye ediliyoruz. İş yükünüzle ve organik trafiğinizle doğru orantılı olacak şekilde seçim yapmalısınız. Aksi takdirde tercih ettiğiniz cloud teknolojisi mevcut ihtiyaçlarınızı karşılamayabilir. Bu da performans, hız, kapasite, güvenlik, koruma ve maliyet açısından sorun yaşamanıza neden olabilir.
2005 yılından günümüze kadar Domain / Alanadı ve Veri Merkezi tarafında da Sunucu Barındırma, Sanal Sunucu ve Hosting hizmetlerinde bizi tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz. Sizlerin memnuniyeti bizim için çok önemlidir. Şimdi Profesyonel Web sitenizi %30 indirim ile hemen web tasarım teklifinizi alın.
1
Copyright © 2005 - 2021 | Tüm hakları saklıdır.
Fiyatlarımıza %20 KDV dahil değildir.