Alan Adı Kaydı Alan Adı Transferi Alan Adı Yenileme .TR Alan Adı Kaydı Whois Sorgulama Alan Adı Uzantıları
Bireysel Hosting Kurumsal Hosting Wordpress Hosting Multi Hosting
Türkiye VDS Sunucu Avrupa VDS Sunucu Özel Masaüstü Sunucu FOREX Sunucu
Türkiye Fiziksel Sunucu Avrupa Fiziksel Sunucu Yarı Fiziksel Sunucu Sunucu Barındırma Kirala Senin Olsun
Kurumsal E-posta IP Adresi Hizmeti Metro Ethernet Hizmeti Yedekleme Hizmeti
Veri sorumlusu sıfatıyla tarafımızca toplanan, saklanan ve işlenen kişisel verileriniz için KVKK'nın Veri Sorumlusunun Aydınlatma Yükümlüğü başlıklı 10.maddesi uyarınca faaliyette bulunmaktayız.
Detay Tamam

Felaket Kurtarma (Disaster Recovery) Nedir?

Dijital veriler, günümüz kuruluşlarının en değerli varlığıdır. Kaybolması halinde gelir, itibar, verim ve hatta müşteri kaybı gibi geri dönüşü olmayan pek çok büyük çaplı hasara neden olabilir. Bir felaketin ne zaman olacağını veya yaratacağı hasarın boyutlarını önceden tahmin etmek ise neredeyse imkânsızdır. Öte yandan, olabilecek felaketlere karşı aldığınız önlemler veya firmanızın bu durum karşısında ne derece başarılı olacağı tamamen sizin kontrolünüzdedir. 

Felaket Kurtarma (Disaster Recovery) Nedir?

Felaket Kurtarma olarak da bilinen Disaster Recovery, verilerinizin başka bir lokasyonda yapılan veri yedekleme işlemidir. Kurulan bu sistem aracılığıyla veri merkezi (data center) lokasyonunda oluşabilecek doğal felaket sonucu data kayıplarını önlemek için yedek olarak oluşturulmasıdır. Oluşturulan bu merkeze Felaket Kurtarma merkezi denir. Asıl amaç veri yedeklerini coğrafik konum olarak başka bir lokasyonda saklayarak felaket durumlarına karşı önlem almaktadır.

Felaket Kurtarma (Disaster Recovery) Merkezinin Avantajları Nelerdir?

İş sürekliliği sağlar: Olağanüstü bir durum ortaya çıktığında bu durum işletmenin tüm yönlerine zarar verebilir ve genellikle de maliyetli olur. Ayrıca, çalışmak için ihtiyaç duydukları araçlara sınırlı erişim nedeniyle ekibin üretkenliği azaldığından normal iş operasyonlarını da kesintiye uğratır. Felaket kurtarma planı yedekleme sistemlerinin ve verilerin hızlı bir şekilde yeniden başlatılmasını sağlar, böylece işlemler planlandığı gibi çalışmalarına devam edebilir.

Sistem güvenliğini artırır: Veri koruma, yedekleme ve geri yükleme süreçlerini  felaket  kurtarma planına entegre etmek fidye yazılımlarına, kötü amaçlı yazılımlara veya diğer güvenlik risklerinin olumsuz etkisini sınırlar. Bulut (Cloud) 'a yapılan veri yedeklemeleri, şüpheli etkinlik işletmeyi etkilemeden önce sınırlandırmak için çok sayıda yerleşik güvenlik özelliğine sahiptir.

Müşteri kaybını önler: Olağanüstü bir durum meydana gelirse müşteriler kuruluşun güvenlik uygulamalarının ve hizmetlerinin güvenilirliğini sorgular. Felaket durumu işletmeyi ne kadar uzun süre etkilerse müşterinin hayal kırıklığı da o kadar büyük olur. İyi bir felaket kurtarma planı, işletme çalışanlarını müşteri sorunlarını ele alma konusunda eğiterek bu riski azaltır. Müşteriler işletmenin herhangi bir olağanüstü durumla başa çıkmak için iyi hazırlanmış olduğunu gözlemlediklerinde güven kazanırlar.

Kurtarma maliyetlerini azaltır: Olağanüstü bir durum, şiddetine bağlı olarak hem gelir hem de üretkenlik kaybına neden olur. Sağlam bir olağanüstü durum kurtarma planı ile sistemler olaydan kısa süre sonra normale döndüğü için gereksiz kayıpları önlenir. 

Felaket Kurtarma (Disaster Recovery) Modelleri Nelerdir?

Geleneksel Disaster Recovery ve Yeni Nesil (Bulut tabanlı) Disaster Recovery olarak iki farklı felaket kurtarma modeli bulunmaktadır. Bunlar arasından uygun olanını kullanarak, firmanız için önem arz eden bütün verilerinizi olabilecek her türlü doğal afet veya felakete karşı koruyabilirsiniz.

Geleneksel Felaket Kurtarma (Disaster Recovery) Modeli Nedir?

Geleneksel Disaster Recovery’nin temelinde kritik verilerin yedek kopyalarının ayrı olarak, ikincil bir veri merkezinde muhafaza edilmesi mantığı yer almaktadır. Firmaların kesintisiz hizmet verme ve iş sürekliliği sağlama mecburiyetinden doğan ihtiyaçlarına cevap verebilmesi adına alternatif bir veri merkezi seçeneğinin olması gerekmektedir. Bu durumda, her iki veri merkezi arasında sağlıklı bir senkronizasyon sağlanmalıdır.

Verilerinizi korumak üzere geleneksel disaster recovery metodunu seçtiyseniz;

- Tercih ettiğiniz veri merkezinin iş gereksinimlerinize cevap verebilecek yeterli sunucu kapasitesine sahip olduğundan emin olmalısınız.

- İkincil veri merkezine uzaktan erişim sağlamak için yeterli bant genişliğine sahip internet bağlantısına sahip olmalısınız.

- Verilerinizin yer aldığı her iki veri merkezi arasında güvenli bir bağlantı sağlamak için routers, firewall ve switch gibi network altyapısının işleyişine hâkim olmalısınız.

Yeni Nesil (Bulut Tabanlı) Felaket Kurtarma (Disaster Recovery) Modeli Nedir?

Yeni Nesil Disaster Recovery ise firmanıza ait kritik veriler ve uygulamaların bulutta depolanarak olası felaket durumlarına karşı korunmasını ifade eder. Bulut tabanlı felaket kurtarma çözümü, kulanım ve yönetim kolaylığı dolayısıyla geleneksel felaket kurtarma modeline kıyasla daha fazla revaçta olsa da her iki yöntem de firmanız için pek çok yönden fayda sağlayacaktır. Öte yandan, küçük ve orta ölçekli firmaların çoğu, yoğun ve fazla veri akışına sahip olmadığından bu yöntemi tercih etmektedir.

Bulut tabanlı felaket kurtarma yöntemiyle;

- İkinci bir fiziksel depolama alanına ihtiyaç olmadığından ek donanım ve yazılım gereksinimi de ortadan kalkar.

- Mevcut iş taleplerinize bağlı olarak kolayca ölçeklendirme yapabilirsiniz.

- İnternet erişiminin sağlandığı herhangi bir yerde veya zamanda verilerinizin yedeklenme ve diğer yönetim süreçlerini yönetebilirsiniz.

- Birden fazla noktada verilerinizi saklayabilir, felaket sonrası başarısızlık riskinizi en aza indirebilirsiniz.

Her geçen gün çok sayıda kullanıcı, olası olağan üstü bir durumdan kaynaklana bilecek sorunlarından dolayı veri kayıplarına karşı en iyi çözümün yedekleme olduğunu istemeden öğreniyor. 

İş İşten geçmeden verilerinizi yedeklemenizi öneriyoruz. Sorun yaşadığınızda Keşke dememek için bizimle iletişime geçin! 0 (850) 290 33 44

 


  • felaket kurtarma, Disaster Recovery, Felaket Kurtarma (Disaster Recovery) Nedir?
  • Bu dökümanı 330 kullanıcı yararlı buldu.
Bu cevap yeterince yardımcı oldu mu?

Bunlar da yardımcı olabilir