Alan Adı Kaydı Alan Adı Transferi Alan Adı Yenileme .TR Alan Adı Kaydı Whois Sorgulama Alan Adı Uzantıları
Bireysel Hosting Kurumsal Hosting Wordpress Hosting Multi Hosting
Türkiye VDS Sunucu Avrupa VDS Sunucu Özel Masaüstü Sunucu FOREX Sunucu
Türkiye Fiziksel Sunucu Avrupa Fiziksel Sunucu Yarı Fiziksel Sunucu Sunucu Barındırma Kirala Senin Olsun
Kurumsal E-posta IP Adresi Hizmeti Metro Ethernet Hizmeti Yedekleme Hizmeti
Veri sorumlusu sıfatıyla tarafımızca toplanan, saklanan ve işlenen kişisel verileriniz için KVKK'nın Veri Sorumlusunun Aydınlatma Yükümlüğü başlıklı 10.maddesi uyarınca faaliyette bulunmaktayız.
Detay Tamam

İnternet Servis Sağlayıcı (ISS - ISP) Nedir?

İşinizden hobilerinize kadar neredeyse her şeyi internet üzerinden yapıyorsunuz! Sevdiklerinizle iletişimi bile internet üzerinden kuruyorsunuz. Peki bu internet nasıl ve kim tarafından sağlanıyor? Bu yazımızda sizin için internet servis sağlayıcı yani ISS’i açıklayacağız.

İnternet Servis Sağlayıcı (ISS - ISP) Nedir?

ISP (Internet Service Provider) yada Türkçe karşılığı (ISS) İnternet Servis Sağlayıcısı, herhangi bir ücret karşılığında kişisel kullanıcılar veya iş yerleri için internet bağlantı hizmeti sağlayan firmalar ve şirketlere verilen genel isimdir. 

İnternet servis sağlayıcı, internet erişimi için gereken servis hizmetinin sunulmasıdır. Günümüzde internet erişimi yaygınlaşmasının en önemli sebebi, servis sağlayıcılarının çeşitlenmesi ve alt yapılarının yenilenerek daha geniş alanlarda hizmet vermesidir.

Evlerde ya da apartmanlarda ISS hizmeti genellikle internet aboneliği ya da kablo tv aboneliği ile mümkündür. Kablo tv ve internet abonelikleri ayrı ayrı ya da birlikte kullanılabilir. Bilgisayar ve internet sunucularını birbirine bağlayan bir kanal olarak ifade edebileceğimiz ISS, farklı sunucular arasında da kesintisiz çalışır.

Özellikle e-ticaret yaparken ya da evden çalışırken hızlı sorunsuz çalışan, teknik desteği iyi olan bir ISS ile çalışmalısınız. Hızlı bilgi akışı ve site takibi yapabilmeniz açısından bu son derece önemlidir.

İnternet Servis Sağlayıcı (ISS - ISP)  Bağlantı Türleri Nelerdir?

ISP (Internet Service Provider) veya Türkçe kısaltmasıyla İSS birden fazla hizmet türü ile erişimi sağlayabilir. İnternet bağlantı türleri arasında ADSL, VDSL ve fiber ağlar bulunur. Asimetrik Dijital Abone Hattı, yani ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) sık kullanılan bir geniş bant türüdür. Mevcut telefon hatlarının bakır telleri üzerinden çalışan ve esas olarak ev geniş bandında ve küçük işletmelerde kullanılan bir bağlantıdır.

ADSL’e nasıl erişim sağlandığına bağlı olarak bağlantı gücü ve hizmet performansı değişir. Santrale yakın bölgeler 24 Mbps’ye kadar yüksek hızlara erişebilirken sinyal aralığının dışında kalan bağlantılar 1 Mbps’ye kadar daha düşük hızlara ulaşır.

VDSL (Very High-Speed Digital Subscriber Line) yüksek bit oranına sahip dijital abone hattı anlamına gelir. Bu teknoloji, internet sinyalini iletmek için aynı dijital abone hattını kullanır. ADSL’e göre kullanıcılarına daha iyi bir deneyim sunar. ADSL’de 24 Mbps’ye kadar sunulan hız VDSL’de 70 Mbps’ye kadar çıkar.

Fiber olarak adlandırılan bağlantı ise düşük gecikme süresi ile 940 Mbps hıza ulaşabilen bir geniş bant türüdür. Fiber optik kablolar %70’e varan veri hızı sağlar. Bu hız sayesinde dosyalar daha kısa sürede yüklenir, çevrim içi oyunlar sorunsuz hale gelir, büyük çözünürlüğe sahip fotoğraf veya videolar dakikalar içerisinde yüklenebilir ve HD filmler kısa süre içerisinde indirilebilir.

Çevrim içi olarak yapabileceğiniz her işleme açık bir ağ geçidi oluşturan ISS ile e-posta gönderimi, araştırma, alışveriş ve diğer bağlantı türü gerektiren işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. ISS bu işlemleri gerçekleştirebilmek için cihaz ile internet üzerindeki diğer tüm sunucular ile bağlantı kurar. Mobil bağlantı, uydu internet, metro ethernet ve kablonet ilgili işlemlerin gerçekleştirildiği bağlantı türleri arasındadır.

Mobil bağlantı, kullanıcıların hassas verileri paylaşmaları ve işlemleri güvenle gerçekleştirmeleri için basit, güvenilir, pratik bir yol sunan evrensel kimlik hizmetidir. Böylelikle yalnızca bir cep telefonu veya mobil kimlik kullanarak çevrim içi hizmetlere ve uygulamalara giriş yapabilirsiniz.

Uydu internet, dünya yörüngesindeki uydular üzerinden sağlanan kablosuz internet hizmetidir. Verileri kablolarla ileten DSL tabanlı internet hizmetlerinden farklıdır. Çift ve tek yönlü olmak üzere ikiye ayrılır. Modem ve uydu çanağı aracılığıyla veriler, uydu ve ağ operasyon merkezleri arasında gönderilir ve alınır.

Metro ethernet, bir metropolitan alan ağı (MAN) üzerinden noktadan noktaya veya çok noktalı bağlantı hizmetleri sağlar. Bir LAN teknolojisi olarak ortaya çıkan ethernet; iş, konut ve mobil aboneler, maliyet etkinliği, esnekliği ve basitliği gibi nedenlerle servis sağlayıcıları tarafından kullanılır.

Kablonet; Türksat tarafından işletilen, ülke içerisinde 24 kentte Kablo TV şebekesinden hizmet sunan servis sağlayıcıdır. Doğrudan kablolu televizyon hattına bağlanan bir model aracılığıyla internet hizmeti sunar. Hız, dayanıklılık ve uygun maliyet gibi avantajlarından dolayı sık tercih edilir.

İnternet Servis Sağlayıcı (ISS - ISP) Nasıl Çalışır?

İnternetle ilgili en önemli şey, kimsenin ona sahip olmamasıdır. İnternet, tüm ağların bir şekilde birbirine bağlandığı ve bu ağların dünyanın dört bir yanındaki bilgisayarları birbirine bağladığı küçük ve büyük ağlardan oluşan küresel bir koleksiyondur. İnternete bağlanan tüm bilgisayarlar bu ağın bir parçası haline gelir. Aslında, İnternet birbirine bağlı ağlardan oluşan çok büyük bir ağdır. Bu ağ, bilgi ve verilerin dünya çapında hareket ettiği bir teldir.

Dünyanın her köşesine İnternet erişimi sağlamak için İnternet omurgası olarak da adlandırılan birçok yüksek bant genişliğine sahip veri hattı kullanılmaktadır. Bu hatlar farklı yerlerde bulunan büyük İnternet merkezlerine bağlanır ve aynı merkezler verileri çeşitli yerlere dağıtır. Bu internet merkezlerine ISP denir. Çoğu İSS tek bir kablo, DSL veya fiber bağlantı üzerinden geniş bant İnternet erişimi sağlar.

Çoğu İSS şirketi, günümüzde akıllı telefonlar aracılığıyla internet sağlamak için insanlara kablo aracılığıyla internet sağlıyor. Aynı zamanda bazı şirketler de yavaş yavaş kablosuz internet hizmetine başlamıştır. İSS'ler kablolu ortamın yanı sıra kablosuz ağ sistemlerinden de internet hizmeti vermektedir. Daha önce, kablo sistemi insanlara internet hizmeti sağlarken, ağ sağlayıcı şirket tüm alana kabloyu döşemek zorundaydı. Ancak kablosuz ortamın kullanılmaya başlanmasından sonra, sadece kuleler ve uydular yardımıyla internet insanlara ulaşmaya başladı.

Sonuç olarak ISS ile internet dünyanın her köşesindeki herkes için erişilebilir hale geldi. Günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle birlikte ISS şirketleri arasındaki rekabet artmış, bu sayede insanlar çok düşük fiyatlarla internet hizmeti almaya başlamıştır. 

 


  • İnternet Servis Sağlayıcı, ISS, ISP
  • Bu dökümanı 345 kullanıcı yararlı buldu.
Bu cevap yeterince yardımcı oldu mu?

Bunlar da yardımcı olabilir