Alan Adı Kaydı Alan Adı Transferi Alan Adı Yenileme .TR Alan Adı Kaydı Whois Sorgulama Alan Adı Uzantıları
Bireysel Hosting Kurumsal Hosting Wordpress Hosting Multi Hosting
Türkiye VDS Sunucu Avrupa VDS Sunucu Özel Masaüstü Sunucu FOREX Sunucu
Türkiye Fiziksel Sunucu Avrupa Fiziksel Sunucu Yarı Fiziksel Sunucu Sunucu Barındırma Kirala Senin Olsun
Kurumsal E-posta IP Adresi Hizmeti Metro Ethernet Hizmeti Yedekleme Hizmeti
Veri sorumlusu sıfatıyla tarafımızca toplanan, saklanan ve işlenen kişisel verileriniz için KVKK'nın Veri Sorumlusunun Aydınlatma Yükümlüğü başlıklı 10.maddesi uyarınca faaliyette bulunmaktayız.
Detay Tamam

Local Area Network (LAN)

Dış internet ağlarına açılmadan sadece kendi aralarında bilgi alışverişi, veri iletimi, elektronik posta gönderimi gibi birçok olayı gerçekleştirmek için fiziksel olarak birbirine yakın mesafe bulunan bilgisayarların bir ağ üzerinde bir araya gelmesi ile oluşan LAN (Local Area Network) Nedir, Nasıl kurulur ve Görevleri Nelerdir? gibi soruların yanıtlayacağız.

Local Area Network (LAN) Nedir?

Local Area Network olarak bilinen ve Türkçemizde Yerel Ağ Bağlantısı anlamına gelen LAN, birden fazla cihazın birbirine bağlanmasını sağlayan altyapı birimidir. Genellikle bilgisayarların yoğun olarak kullanıldığı  ortamlarda fiziksel olarak yakın olan bilgisayarların birbiriyle iletişim kurması için ihtiyaç duyulan ağ sistemidir. Bu bağlantının gerçekleşmesi için uygun ortam ve ihtiyaç duyulan cihazların sağlanması gerekir. Sunucular, bilgisayarlar, yazıcılar gibi birbirine bağlantılı cihazların kullanılmasını kolaylaştırırken hızlı veri aktarımında yardımcı olur. Sunucu içerisindeki dosyaların aktarılması, yazıcıya pratik bir şekilde çıktı gönderilmesi gibi işlemleri yapabilmeleri için LAN bağlantısını kullanabilirsiniz.

Local Area Network (Yerel Ağ Bağlantısı) Nasıl Oluşturulur?

İnsanlar "yerel ağ" terimini duyduklarında çok zor ve karmaşık bir yapı hayal ediyorlar. Belki büyük şirketlerin ağları için bu durum doğru olabilir; ancak evimizde ya da ufak bir ofiste kuracağımız yerel ağ çok daha basittir. Bu yüzden, yerel bir ağ kurmanın öyle tahmin edildiği kadar güç bir işlem olduğunu düşünmeyin. 

Bir modem veya router üzerine bağlanan iki yada daha fazla cihaz bir lokal ağ olarak tanımlanabileceği gibi, binlerce makinenin patchbay üzerinde kurulu olduğu ağlar da LAN olarak tanımlanır. Yerel ağlar dışarıya tamamen kapalı olabileceği gibi, gerekli yapılandırmalar yapılarak internet omurgası ile iç ağın birlikte kullanılması da sağlanabilir. LAN içerisinde rezerve edilen IP adresi ile birbirleriyle farklı ağ protokolleri ile bağlantı kurabilirler. En yaygın LAN protokolü TCP-IP protokolüdür ki, internet omurgası da bu sistemi kullanır.

Diğer ağ türlerine göre çok yüksek hızlarda çalışan LAN, bina içinde kendi kablolarınızı çekebileceğiniz yerler dahilinde kurulurlar. Bilgisayarların dışında Ağ Yazıcızları, Harici Depolama Cihazları, Kart okuyucular, Parmak izi okuyucular, IP Kameralar gibi ethernet kartına sahip tüm donanımlar LAN’a katılabilir. “Ethernet” teknolojisinin kullanıldığı tüm networkler Yerel ağ ( LAN ) olarak tanımlanabilir. LAN tipi ağlar, genellikle switch, ethernet kartı ve UTP kablolardan oluşur. Kullanım yerlerine göre kablolama türü değişebilir. 

Yerel Ağ Bağlantısının Özellikleri:

- Cihazların fiziksel olarak yakın olanların birbirine bağlatır.

- Yerel hizmetlere sürekli sürekli olarak bağlantı halinde kalabilirsiniz.

- Güvenlik açısından sınırlı bir bir alanda iletişim ve veri alışverişi yapılmasını sağlar.

- Yüksek bant genişliğindeki kablolarla iletişim sağlanır.

- Yerel Ağ bağlantısında kullanılan kablolara dışarıdan hiç bir erişim olmamaktadır.

Yerel  Ağların Kullanım Amacı Nedir?

Yerel  ağların kullanımındaki temel amaç, aynı yapı içerisinde kullanılan donanımların, ortak bilgisayar ve yazıcılara veri iletimi, elektronik posta alımı - gönderimi, harici depolamalar, kart ve parmak izi okuyucular, IP kameralar gibi ethernet kablosunun ulaşabildiği ve ethernet kartına sahip aksesuarlar arasında veri paylaşılmasını veya ortak bir klasörün tüm bilgisayarlardan erişilmesini sağlamak için kullanılabilir. Örneğin ağ içindeki tüm bilgisayarlar aynı yazıcıya bağlanarak her kullanıcı kendi bilgisayarından gönderdiği çıktıyı bu yazıcıdan alabilir 

Yerel ağ bağlantısıyla kullanılan donanımlar: 

- Bilgisayarlar, 

- Tablet ve mobil cihazlar

- Yazıcı ve Tarayıcılar

- Harici Depolama Aygıtları

- IP ve Kablolu Kameralar

- Parmak okuyucular ve ağa bağlanması mümkün olan tüm donanımlar.

Veri transferi: İki bilgisayar arasında yapılacak yoğun veri transferleri için disketleri kullanmak akılcı değildir. Disketler böyle bir işlemde hem çok küçük, hem de çok yavaş kalırlar. Belki kapasitesi daha büyük olan taşınabilir depolama cihazları bu durumda bir çözüm olabilir, lomega'nın Zip sürücüleri bu tip cihazlara verilebilecek güzel bir örnektir. Fakat sık sık veri transferi yapmak gerektiğinde, taşınabilir cihazlar da yavaş kalmaya başlayabilirler. En basiti iki bilgisayarı birbirine bağlamak ve veri transferini bu şekilde gerçekleştirmektir. Yani herhangi bir ekstra üniteye ihtiyaç duymadan, verileri bir sabit diskten diğer bir sabit diske kolayca aktarmanız mümkün.

Paylaşım: Diyelim ki evinizde iki adet eski bilgisayar var. Yeni bir bilgisayar aldığınızda eskilerini atmanız gerekmez; çünkü eski bilgisayarlar hala işinize yarayabilirler. İlk akla gelen kullanım şekli, bilgilerinizi yedeklemek için eski bilgisayara baş vurmanız olacaktır. Bir ağ kurduğunuzda bu üç bilgisayar kendi aralarında her türlü bilgiyi paylaşabilirler ve işlerinizi kolaylaştırabilirler.

İnternet erişimi: Bilgisayarlar arasında kurulacak bir yerel ağ sayesinde internet erişimi de paylaştırılabilir. En hızlı bilgisayar modem ile internete bağlanır; diğerleri ise bu bilgisayarın bağlantısını kullanarak aynı anda bilgi otoyoluna giriş yapabilir. Bu durumda sadece tek bir bağlantıdan birden fazla kullanıcı yararlanma imkanı bulacaktır.

WAN (Wide Area Network) Nedir? 

Farklı bölgelerde oluşturulan LAN (YEREL AĞLAR)’ın birbirine bağlanması sonucu oluşturulan geniş ve büyük bilgisayar ağlarıdır. Dolayısıyla WAN’lar çok geniş alanları kapsamaktadır. Değişik tipteki Lan’ların birleştirilmesiyle şehirler ve ülkeler arası ağlardır. Bu Lan’ların birleşmesi için bir takım özel aletler gereklidir. (Link antemleri, uydu bağlantıları, tekrarlayıcılar, geçitler vs.)

WAN sistemi üzerinde onbin'lerce bilgisayar çalıştırılıp birleştirile bilinmektedir. Bu kullanıcılar birleştirildiği zaman tıpkı yerel ağ olan Lanlar gibi yerel ağ şeklinde çalıştırılabilir ve kullanılabilir. Fakat WAN’larda kullanıcı sayısı arttıkça erişim hızını yerel ağa göre düşürür. Klavyeden yazılanlar yerel ağa nazaran biraz daha geç iletim sağlanır. Bu durumu ise bant genişliği ile çözebilmek mümkündür. Lan bağlantıları yerel olduğundan daha küçük alanları kapsadığından doğal olarak WAN’a göre daha hızlı olabilmektedir.

Günümüzde yaygın olarak kullanılan kullanılan Lan teknolojisi Ethernet’tir. Ethernet’ten sağlanan veri iletişim hızları 10 Mbps’den 1000 Mbps’ye kadar geniş bir aralıktadır.  Lan’ larda kullanılan en genel iki cihaz Switch ve Hub’dur. Kurulacak Lan’da ihtiyaç ve trafiğe bağlı olarak yoğun ortamlarda Switch tercih edilmelidir.

 


  • Bu dökümanı 96 kullanıcı yararlı buldu.
Bu cevap yeterince yardımcı oldu mu?

Bunlar da yardımcı olabilir